Receptet är från Leilas ”Piece of cake”. Och enligt henne är hemligheten med hemmagjorda semlor att det är mycket smör i. Inför fettisdagen börjar det säljas semlor och jag brukar alltid baka egna semlor hemma. Bara frysa in och ta fram när suget sätter sig in.
På 2000-talet hade vi ett konditori och jag var så glad när det alltid blev över semlor. Åt så många att jag sprack, men ändå inte trött på fenomenet. 🙂 Det här receptet passar även till att forma till en söt minisemla.
Tips till den bästa semlan:
- Använd alltid rumstempererade ingredienser såsom ägg, smör.
- A och O är att alltid få till en mjuk deg, så tillsätt inte mer mjöl när den släppt kanterna och är fluffig.
- Låt bullarna jäsa så att de blir fluffiga.
- Grädda inte bullarna för länge.
- För att få en fluffig grädde vispa den långsamt på låg hastighet.
Recept hemmagjorda semlor
Klassisk semla
Portioner: 20 st
Ingredienser
- 1 msk kardemumma
- 3 dl mjölk
- 50 färsk jäst söt deg
- 1 1/2 dl strösocker
- 1/2 tsk salt
- 150 gr mjukt smör
- 1 ägg
- ca 11-12 dl vetemjöl
Mandelmassafyllning
- 400 gr mandelmassa
- 25 gr smör
- Skvätt mjölk
Instruktioner
- Värm mjölken och kardemumman till 37 grader.
- Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
- Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. (Den får inte bli för hård)
- Jäs degen under bakduk i ca 40 min.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 20 bitar. Forma till runda bullar.
- Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 grader. Jäs under bakduk i ca 40 min.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 min. Lå svalna
- Blanda fyllningens ingredienser med en handmixer. Fyll bullarna med mandelmassafyllningen och grädde.
Prova även mina glutenfria semlor!
Åh va goda semlorna såg ut!
sv: va mysigt med 3-rätters 😀
Såå gott 🙂
De blev hur goda som helst! Goda att bara äta som de är, utan grädde och mandelmassa
Japp. Smöret är nog bättre för att få "saftigare" bullar än t ex kelda. Leila är en klippa när det kommer till sötsaker!
Minisemlor verkar vara på tapeten 🙂 Jag och pickipicki har också bloggat minisemlor.
Anonym: va kul att dem blev bra. Det är ngt jag undras, ifall mina recept prövas 🙂
Åsa: Ja Leilas bakverk är bäst. 🙂
ErkaPerka: Det är ju så mycket bättre om man inte orkar äta så mycket. Dessutom är det sötare.
Hej! Testade det här receptet i dag. Bullarna blev perfekta!
Åhh vad glad jag blir Rhea. Kul att du meddelar detta.