Hemmagjorda semlor med mandelmassa

Receptet är från Leilas ”Piece of cake”. Och enligt henne är hemligheten med hemmagjorda semlor att det är mycket smör i. Inför fettisdagen börjar det säljas semlor och jag brukar alltid baka egna semlor hemma. Bara frysa in och ta fram när suget sätter sig in.

Semla recept
Egna semlor recept

På 2000-talet hade vi ett konditori och jag var så glad när det alltid blev över semlor. Åt så många att jag sprack, men ändå inte trött på fenomenet. 🙂 Det här receptet passar även till att forma till en söt minisemla. 

Tips till den bästa semlan: 

  • Använd alltid rumstempererade ingredienser såsom ägg, smör.
  • A och O är att alltid få till en mjuk deg, så tillsätt inte mer mjöl när den släppt kanterna och är fluffig. 
  • Låt bullarna jäsa så att de blir fluffiga.
  • Grädda inte bullarna för länge. 
  • För att få en fluffig grädde vispa den långsamt på låg hastighet. 
Saftiga semlor

Egna semlor

Baka egna semlor

Recept hemmagjorda semlor

Klassisk semla

Förberedelser15 minuter
Tillagningstid1 timme
Måltid: Efterrätt
Portioner: 20 st

Ingredienser

  • 1 msk kardemumma
  • 3 dl mjölk
  • 50 färsk jäst söt deg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 150 gr mjukt smör
  • 1 ägg
  • ca 11-12 dl vetemjöl

Mandelmassafyllning

  • 400 gr mandelmassa
  • 25 gr smör
  • Skvätt mjölk

Instruktioner

  • Värm mjölken och kardemumman till 37 grader.
  • Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
  • Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. (Den får inte bli för hård)
  • Jäs degen under bakduk i ca 40 min.
  • Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 20 bitar. Forma till runda bullar.
  • Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 grader. Jäs under bakduk i ca 40 min.
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 min. Lå svalna
  • Blanda fyllningens ingredienser med en handmixer. Fyll bullarna med mandelmassafyllningen och grädde.

Prova även mina glutenfria semlor!