Kisir – Bulgursallad till piknick enkel

Kisir – Bulgursallad till piknick enkel passar jättebra till sommaren då detta recept är väldigt lätt och enkel att laga. Passar bra till piknickfesten i sommar likaväl som på buffébordet som plockmat.

Kisir - Bulgursallad till piknick
Quinoa Kisir
Kisir - Bulgursallad till piknick enkel

Kisir – Bulgursallad till piknick enkel

Vad är kisir? 

Kisir är en turkisk bulgursallad som lagas på fin bulgur med massor av grönt som persilja, salladslök och citronsaft från Turkiet. Det som gör det extra god är om du har rikligt med tomatsås så att den gifter sig med bulgurn och ger smak. Jag brukar göra en stor sats och äta den i flera dagar. Blanda inte de gröna utan gör två olika lådor som du sen blandar när du ska äta. Den passar bra på ett buffébord som plockmat, sidorätt eller till grillat. Bjud tillsammans med börek&piroger, mezerätter- och röror. En annan sallad som är väldigt god som min syrianska vän brukar göra är tabbouleh där huvudingredienserna persilja, lök, tomat finhackas med citronsaft över och för att göra den matigare kan bulgur tillsättas. 

Vad är bulgur? 

Bulgur är tillverkat av vetekorn och innehåller fibrer och näring och har ett lägre GI än ris. Det är dock inte glutenfritt. Vitt ris har låg näring och dessutom innehåller ris arsenik och ska inte ätas i stora mängder. Quinoa är en ört och är ett fullvärdigt protein, därför har jag tagit fram även en glutenfri quinoa kisir. 

Recept Bulgursallad till piknick (Kisir)

Kisir

En bulgursallad med grönt.
Förberedelser5 minuter
Tillagningstid45 minuter
Måltid: Sallad
Kök: turkiskt
Keyword: Meze
Portioner: 6 pers

Ingredienser

  • 4 dl bulgur i mellanstorlek eller quinoa
  • 4 dl vatten

Tomatsås

  • 1 dl olja
  • 1-2 st lök beroende på storlek
  • 3-4 st turkisk paprika charliston spetspaprika
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk paprikapuré
  • 1 dl vatten
  • Salt, peppar, krossad rödpeppar, spiskummin, cayennepeppar, torkad mynta

Grönt

  • 3 st salladslök
  • 1 knippe persilja
  • Salt, peppar, citronsaft (1/2 citron), 1 msk granatäppelsirap
  • 4-6 blad mynta

Instruktioner

  • Mät upp bulgur i en stor skål. Häll över kokande vatten och låt bulgurn svälla upp och mjukna i cirka 30 minuter.
  • Om du istället väljer quinoa så koka quinoa på låg värme med lika delar vatten.
  • Hacka gul löken och spetspaprikan. Fräs i olja tills de får färg och mjuknar. Lägg i tomatpurén, paprikapuré och kryddor och rör om så att det blir jämnt. Häll i vatten, rör om och koka på medelvärme i cirka 5-10 minuter. Låt svalna.
  • Tillsätt nu tomatsåsen i bulgurn och arbeta in den några varv så att smakerna gifter sig med varandra och låt den svalna.
  • Hacka och tillsätt grönsakerna, kryddorna, citronsaften, kryddor och sirapen i skålen och blanda.

Följ gärna min youtube kanal för fler matvideor!

Om du gillar kisir prova linsbiffarna!