Gryta på varm ärta är så enkel att laga och god till middag. Och ärter är ju så nyttiga att äta och uppskattas av barn.

Gryta på varm ärta
Fototips
För övrigt tillbringade jag hela dagen idag i matsalen, för vi skulle fotografera ledningsgruppen och det var bäst ljus där. Fotografen var dessutom matfotograf och hade fotat för ett flertal kokböcker, så jag fick en hel del bra tips. Bland annat att man ska ha ljuset bakifrån på rätten. Blir det för mycket motljus kan man pröva hålla upp något vit mot maträtten. Och han förklarade det här med skärpa och oskärpa väldigt pedagogiskt. När man kisar med ögonen så får man skarpare syn. Så för att få oskärpa på bilderna ska man ha stor öppning och litet bländartal. Jag har läst fotoböcker flertal gånger, men glömmer varje gång bort hur det egentligen är. Men nu kommer jag att komma ihåg det och delar med mig till er. Kunskap är till för att spridas. Likaså goda recept. Enjoy!
Recept gryta på varm ärta
Ingredienser
- 3 dl frysta ärter
- 1 gullök
- 200 gr grytbitar av nötkött
- 1 st vitlök
- 2 msk tomatpuré
- 1 st köttbuljong
- Salt, Svartpeppar
- Vatten som täcker ärterna precis
Gör så här
- Hacka löken och fräs den i lite olja. Lägg i köttbitarna och bryn tillsammans med löken tills de får färg.
- Tillsätt hackad vitlök och tomatpuré och rör om med köttet.
- Sist lägger du i ärterna, buljong, kryddor och vatten som täcker precis över ärterna. Koka i cirka 15 minuter och servera med en god fluffig ris.
Kul med tips på fotografering. Min man har förgäves försökt få mig att förstå hur bländaren fungerar men det fastnar liksom inte. Bra minnesregel med kisande ögon. 🙂
Bra tips, mycket bra att du delar med dej av dom! Önskar att det fanns någon som kunde hålla en bra fotograferingskurs i stan så man kunde lärt sej lite mer om kamerans alla trix. Finns säkert en hel del som man inte vet…
Ha en fortsatt bra helg!