Fyllda paprikor – dolma

Sätt guldkant i vardagen med denna oemotståndliga rätt som du längtat efter – smakrika fyllda paprikor – dolma. Fyllningen i paprikan som är vegetarisk får puttra ihop med en härlig tomatsås och både paprikan och fyllningen blir en smakexplosion att längta efter.

Fyllda paprikor dolma
Fyllda paprikor dolma

Den turkiska paprikan är lite tunnare och passar mycket bättre som maträtt och blir mycket mjukare och mildare i smaken. Mina turkiska paprikor brukar jag köpa från orientaliska livsaffärer, men de går även att hitta i vanliga dagliglivs som City Gross.

Vad är fyllda paprikor dolma?

Dolma är en vegetarisk rätt av grönsaker som du fyller med ris och bulgur. Smaksätt gärna fyllningen efter eget tycke, bland annat kan du fylla den med vitlök, lök, tomat, persilja.
Man kan även fylla andra grönsaker med risfyllningen exempelvis tomater, aubergine, squash, vinblad, turkisk vitkål. Jag lagade maten i min tryckkokare från Tefal som har ett klick-system och är enkel att använda. Då blev det klart på 10 minuter, men tillagar du i vanlig spis får du räkna med cirka 30-40 minuter beroende på grönsak. Hoppas att det smakar gott. Dolma kan även serveras kall och tillagas då lite annorlunda. En annan riktigt god variant är att laga dolma på torkad paprika. Kryddningen i dolma kan variera beroende på region. 

Hormonbalans fakta

Denna rätt passar jättebra i den fjärde fasen, alltså när du har din mens. Då behöver du kropp varma rätter. Ämnesomsättningen är snabbare och du är oftast sugen på kolhydrater och är hungrig. Se till så att du får i dig långsamma kolhydrater med lågt GI. Du behöver också få i dig protein, därför är det bättre att använda havreris. Det kommer att stabilisera ditt humör. Den kost som du äter nu har betydelse för nästa ägglossning i din cykel. 

Fyllda paprikor dolma

Förberedelser10 minuter
Tillagningstid30 minuter
Måltid: Huvudrätt
Kök: turkiskt
Keyword: Vegetariskt
Portioner: 4 pers

Ingredienser

  • 1/2 kg turkisk paprika el. 8-10 st
  • 2 st gullök
  • 1 st vitlök
  • 2 dl olivolja
  • 3 dl ris alternativt havreris
  • 1/2 msk hackad persilja
  • 1 finhackad tomat
  • 1 msk tomatpuré
  • Chiliflakes spiskummin, svartpeppar, salt
  • Sås: 1 msk tomatpuré 2-3 dl hett vatten

Instruktioner

  • Du kan göra det här på två olika sätt, båda funkar bra men det första är smidigare.
  • Skölj först riset. Börja sedan med att hacka löken och lägg i en skål. Tillsätt sedan riset, de finhackade tomaterna, tomatpurén, finhackad persilja, finhackad vitlök, olja och kryddor. Blanda ihop allt med händerna så att riset får en härlig rödfärg.
  • Fyll sedan dina paprikor som du har gröpt ur ett litet lock på med din ris, stäng igen med locket. Fortsätt sedan med att placera dolman fint i en kastrull med locksidan upp.
  • Vid sidan av ta tomatpurén och det kokta vattnet och rör om till en sås. Häll den i kastrullen. Lägg över några smörbitar om du vill på paprikorna.
  • Låt tomatsåsen koka upp och sänk sedan till medelvärme och tillaga dolman. Känn efter på dolman efter ca 30-40 minuter med en gaffel om den har mjuknat i skinnet. När den är klar servera med vitlöksyoghurt.

Version 2 tillagningssätt

  • Hacka löken fint i små tärningar och bryn den på medelvärme i lite olja tills den tar färg.
  • Tillsätt olja, sköljd ris och rör om i ca 1-2 min.
  • Hacka persilja och tillsätt i riset. Lägg i salt, peppar, chiliflakes. Sist lägger du i den finhackade tomaten och tomatpurén. Låt bryna lite till samtidigt som du rör om.
  • Skär av hatten på paprikan och fyll med risfyllningen.
  • Placera dolma paprikorna i en kastrull. Lägg i 4 dl vatten och tillaga i låg värme i ca. 40 min. Servera med turkisk yoghurt som vispas ihop med pressad vitlök och lite vatten.

Prova även Auberginebåtar!