Frasiga börek (Galetali börek) – prova nu!

Här är en somrig och lätt frasiga börek (Galetali börek) som jag första gången åt hos en nära bekant. De blir alldeles krispiga och lätta med en fyllning av fetaost och så annorlunda från vanliga börek / burek. Prova dessa!

Frasiga börek (Galetali börek)

Frasiga börek (Galetali börek)

Hur görs börek / burek?

En annan vän hade gjort frasiga börek med en fyllning av bechamelsås och små kycklingbitar, vilket också var jättegott. Ja, kombinationerna är oändliga. Filodeg hämtar jag färska från Turkiet, finns exempelvis i Istanbul på Istiklal cadde. Men de finns också att köpa från affärer med utländskt sortiment i Sverige som Matvarlden. Börek heter det när du lagar med filodeg (yufka deg) och fyller den med något, oftast fetaost, riven ost, spenat, persilja, potatis, köttfärs, kycklingfärs. Dessa frasiga börek / burek görs lite annorlunda eftersom du inte har någon vätska med mjölk/ yoghurt eller ägg, därför blir denna vegetariska börek lättare och frasigare. Den är verkligen min favorit, speciellt på sommaren till buffén när du grillar.

Recept Frasiga börek (Galetali börek)

Ingredienser, 24 st
6 st filodeg

Vätska
1 dl vatten
1 dl olja

Fyllnig
1 dl riven hushållsost
150 gr fetaost

2 dl vatten
2 dl ströbröd

Gör så här

  1. Vätskan: Börja med att blanda vatten och olja i en skål.
  2. Lägg ut ett ark filodeg och pensla med vätskan. Fortsätt sedan med att lägga på ett ark till så att du har två lager och upprepa penslingen, detta gör det frasigt när de är två deg på varandra. Skär den cirkelformade filodegen som en tårta, blir åtta trekanter.
  3. Blanda ostfyllningen och lägg på i övre kant, håll in kanterna när du rullar in så att det blir snyggt och rulla in filodegen löst så att du får en rektangel.
  4. Sist fyll en skål med vatten och en tallrik med ströbröd. Doppa börek/ burek i vatten och sedan ströbröd. Grädda i ugnen på 200 grader tills de får färg. Smaklig måltid!

Mina vegetariska burek Gül börek brukar uppskattas på buffébordet och ryka snabbt! Därför gör jag dem varje gång, då jag vet att mina gäster gillar dem.