Frasiga börek (Galetali börek) – prova nu!

Här är en somrig och lätt frasiga börek (Galetali börek) som jag första gången åt hos en nära bekant. De blir alldeles krispiga och lätta med en fyllning av fetaost och så annorlunda i smaken från vanliga börek / burek. Prova dessa!

Frasiga börek (Galetali börek)

Frasiga börek (Galetali börek)

Hur görs börek / burek?

En annan vän hade gjort frasiga börek med en fyllning av bechamelsås och små kycklingbitar, vilket också var jättegott. Ja, kombinationerna är oändliga. Filodeg hämtar jag färska från Turkiet, finns exempelvis i Istanbul på Istiklal cadde. Men de finns också att köpa från affärer med utländskt sortiment i Sverige som Matvarlden. Börek heter det när du lagar med filodeg (yufka deg) och fyller den med något, oftast fetaost, riven ost, spenat, persilja, potatis, köttfärs, kycklingfärs. Dessa frasiga börek / burek görs lite annorlunda eftersom du inte har någon vätska med mjölk/ yoghurt eller ägg, därför blir denna vegetariska börek lättare och frasigare. Den är verkligen min favorit, speciellt på sommaren till buffén när du grillar. Osten brukar jag köpa i en stor burk på 1 kg från Sütdiyari eller liknande, som brukar finnas på ICA eller andra livsmedelsaffärer.

Frasiga börek (Galetali börek)

En supergod frasig börek med fyllning.
Förberedelser10 minuter
Tillagningstid40 minuter
Måltid: Tilltugg
Kök: turkiskt
Keyword: Börek
Portioner: 24 bitar

Ingredienser

  • 6 st filodeg

Vätska

  • 1 dl vatten
  • 1 dl olja

Fyllning

  • 1 dl riven hushållsost
  • 150 gr fetaost/ vitost

Pankopanering

  • 2 dl vatten
  • 2 dl ströbröd

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Vätskan: Börja med att blanda vatten och olja i en skål.
  • Lägg ut ett ark filodeg och pensla med vätskan. Fortsätt sedan med att lägga på ett ark till så att du har två lager och upprepa penslingen, detta gör det frasigt när de är två deg på varandra. Skär den cirkelformade filodegen som en tårta, blir åtta trekanter.
  • Blanda ostfyllningen och lägg på i övre kant, håll in kanterna när du rullar in så att det blir snyggt och rulla in filodegen löst så att du får en rektangel.
  • Sist fyll en skål med vatten och en tallrik med ströbröd. Doppa börek/ burek i vatten och sedan ströbröd. Grädda i ugnen på 200 grader tills de får färg. Smaklig måltid!

Mina vegetariska burek Gül börek brukar uppskattas på buffébordet och ryka snabbt! Därför gör jag dem varje gång, då jag vet att mina gäster gillar dem.