Semlor på fettisdagen – extra fluffiga

Vissa saker kan man inte få för många av och fluffiga semlor är en av dessa. Tror att jag skulle kunna få i mig alla semlor på brickan. Här är recept inför semlor på fettisdagen!

Semlor på fettisdagen

Semlor på fettisdagen

Dessa hemmagjorda semlor med kardemumma är recept från Leila och de blir riktigt fluffiga och goda. Fyllningen med mandelmassa och grädde i semlan gör att den smälter i munnen.

Semlor historia

Bullen härstammar från de olika skandinaviska länderna och äts före påskfastan. I början åts den med mjölk på ett fat. I södra Sverige kallas den fastlagsbulle. I Norge och Danmark fylls den med sylt och ibland vaniljkräm. På senare år har också semlan twistats och det har kommit ut nya varianter som semmelwrap, chokladsemla, minisemlor, glutenfria semlor, semmelbullar, semmeltårta, semmelcheesecake.

Recept Semlor på fettisdagen 

Ingredienser, 20 st bullar
1 msk kardemumma
3 dl mjölk
50 färsk jäst för söt deg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 gr mjukt smör
1 ägg
cirka 11-12 dl vetemjöl
Dekoration florsocker

Mandelmassafyllning
400 gr mandelmassa
25 gr smör
Skvätt mjölk

Gör så här

  1. Värm mjölken och kardemumman till 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. (Den får inte bli för hård)
  4. Jäs degen under bakduk i ca 40 min.
  5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 20 bitar. Forma till runda bullar.
  6. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 grader. Jäs under bakduk i cirka 40 minuter.
  7. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 min. Lå svalna
  8. Blanda fyllningens ingredienser med en handmixer. Fyll bullarna med mandelmassafyllningen och grädden och pudra florsocker på locket.

Prova Saffransbullar med mandelmassafyllning!