Dolma på zucchini

Till kvällsmat blev det smakrika dolma på zucchini fyllda med ris. Ett självklart recept under veckorna hos oss. Jag hittade zucchini som var runda, men det går bra med vanliga.  

Dolma zucchini
Dolma på zucchini
Vi var och besökte världens sötaste Irem Ada, min brorsdotter. Finns det något härligare och mer magiskt än ett nytt liv?

Vad är dolma? 

Dolma är grönsaker eller paprikor som fylls med en risfyllning och kokar i tomatsås antingen i kastrull eller ugnen. Bra vardagsmat där du får i dig nyttigheterna från de gröna. Du kan till och med blanda olika grönsaker i kastrullen och göra dolma på aubergine, zucchini, tomat.  

Dolma på zucchini

Ingredienser

  • 3 st zucchini
  • 2 dl ris
  • 1 st gullök
  • 200 g köttfärs valfri
  • 1 knippe persilja
  • 1/2 msk tomatpuré
  • Salt svartpeppar
  • 1 dl olja
  • 3 dl vatten

Instruktioner

  • Tomatsås
  • Fräs 1/2 msk tomatpuré i 1/2 dl olja och häll i 1 dl vatten. Låt småkoka i cirka fem minuter.
  • Gör så här
  • Rensa zucchinin och dela varje zucchini i tre.
  • Finhacka löken och persiljan. Blanda alltsammans utom vattnet i de övriga ingredienserna och fyll i zucchinin.
  • Lägg i en kastrull och häll i vatten tills det kokar. Sänk sedan till medelvärme och laga i ca. 30 min. Häll över tomatsås och laga i ca. 30 min till tills riset är mjukt.

Prova även paprika dolma med yoghurtsås!