Dolma – torkade paprikor med fyllning

Gröna paprikor som får torka i solen, har en mild smak och fylls med en smakrik fyllning, det är dolma – torkade paprikor med fyllning.

Dolma - torkade paprikor med fyllning

Dolma – torkade paprikor med fyllning

Vad är dolma?

I somras köpte mamma hem paprikor från marknaden i Turkiet och hängde upp dem i solen tills de torkat. Turkisk dolma på torkade paprikor blir så mycket godare och det finns att köpa färdiga i vissa affärer med utländsk sortiment. Smaken är mer mild och godare. Det går även bra att göra dolma på andra torkade grönsaker exempelvis torkade aubergine, torkade zucchini, torkade tomater. Det går till och med att göra dolma på små ockra. Oftast fylls den med ris och köttfärs, men det går bra att utesluta köttfärs och ris kan även bytas ut mot bulgur. På somamren kan man göra dolma som en kallrätt, och då görs den på olivolja. Dolma finns även i andra kök som exempelvis i Balkan och andra mellanöstern länder.
 

Recept Dolma – torkade paprikor med fyllning

Ingredienser, 6-8 personer
18-20 st torkade paprikor
5 dl vatten
 
Fyllning
2 st finhackad lök
4 dl ris
1 msk tomatpuré
200 g köttfärs
1 msk dill
1 tsk salt, svartpeppar, krossad rödpeppar (pulbiber)
1/2 dl olja
 
Tomatsås
Lägg 1 msk tomatpuré i 3 msk olja och låt småputtra. Tillsätt 2 dl vatten och koka på medelvärme i ca 5 min.
 
  1. Koka torkade paprikor i vatten tills de mjuknar i cirka 2 min. Sila bort vattnet och låt vila.
  2. Blanda ihop alla övriga ingredienser tills de blir en fin färgrik fyllning. Fyll sedan paprikorna och ställ upp rakt i en kastrull. Lägg en tomatklyfta som lock i varje paprika och häll över vatten. Sätt på värmen och när det börjat småputtra sänk värmen och tillaga i cirka 30 minuter.
  3. Häll över tomatsåsen och koka i ytterligare 20-30 min. (Kontrollera att riset är mjukt). Servera med yoghurt med pressad vitlök i.

Om du gillar Dolma prova Karniyarik (Auberginebåtar)!