Mumsiga börek / burek kallas salta bakverk som görs på filodeg i Turkiet, Bosnien, med fler och oftast har man en smakrik fyllning i som kan vara bland annat smulad fetaost, potatisfyllning eller köttfärs. Börek med potatis brukar uppskattas på mitt buffébord.
Recept börek med potatis
Filodeg (yufka deg) är så enkelt att laga med när du ska få många gäster och vill bjuda på god buffémat/ plockmat till många. Jag brukar köpa mina från Turkiet och ta med mig hem. Men de finns också yufka deg på bland annat på Matvarlden. Dessa rosliknande börek / burek blir riktigt saftiga och goda, frasiga på utsidan och mjuka på insidan, och de brukar få vara med i mitt buffébord. Fyllningen väljer du själv som sagt och denna gång valde jag vegetarisk börek med potatis, eftersom det är min favorit efter börek med fetaost.
Turkisk börek med yufka:
- När du penslar på vätska så ha lagom mycket, har du för mycket kommer degen bli mosig. Har du för lite blir den knaprig och hård. Det är ungefär som med lasagne, att degen ska penslas i lagom vätska.
- När du separerar din yufkadeg, var försiktig så den inte går sönder.
- Du kan förvara börek som blir över i frysen och ta fram när du är hungrig.
Börek med filodeg
Ingredients
- 5 ark filodeg (1 filodeg ger 4 rosbörek)
- 1 st uppvispad äggula för pensling
- Sesamfrö eller nigellafrö (cörek otu)
Vätska
- 3 dl naturell yoghurt
- 2 st ägg
- 1 dl olja
- 1 tsk bakpulver
Fyllning med potatis
- 1-2 st gullök
- 4 st kokta potatisar
- 1 msk tomatpuré
- Salt, peppar, turkisk chilipeppar (kirmizi biber)
Instructions
- Sätt ugnen på 200 grader.
- För fyllningen pressa den kokta potatisen.
- Finhacka löken och stek den med tomatpurén tills den mjuknar. Tillsätt de pressade potatisen samt kryddor och blanda runt med löken på låg värme i cirka 5-8 minuter. Låt svalna.
- Ta ett ark filodeg och dela i fyra tårtbitar. Blanda alla ingredienser till vätskan och pensla varje bit med vätskan så att degen blir lätt fuktig. Lägg lite av fyllningen längs den bredaste kanten och rulla in filodegen och sedan rullar du den till en rosliknande form. Lägg på en penslad plåt i rad. Häll sist över vätskan som finns kvar i skålen. Pensla med den uppvispade äggulan.
- Grädda i nedre delen av ugnen tills de får färg. Servera dina börek / burek varma.
Kolla också in Frasiga börek eller börek med fetaoast. Till turkisk frukost passar även min goda äggöra Menemen.
Lämna gärna en kommentar om receptet nedan, följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang med att dela recept uppskattas. <3
Hej! Snälla snälla du, var hittar man kirmizi biber. Jag bor i Stockholm. Mvh,
Marie
Hej Marie! Jag brukar hämta från turkiet men prova med utländska affärer ex de i rinkeby.
hej! ska prova göra detta receptet men jag undrar, lägger du fyllningen på tårtbitens "baksida" och sen rullar framåt? mvh annica.
Hej annica det stämmer lycka till 🙂