Baka valnötsbröd alldeles perfekt

Finns det något bättre än doften av hembakat bröd som sprider sig i huset? Bre på smör på det nygräddade varma brödet och ta en tugga och det smälter i munnen. Baka valnötsbröd med detta recept med rågmjöl och du kommer bli överraskad över hur god och annorlunda den smakar!

 

Mitt favoritbröd: valnötsbröd - alldeles perfekt!

Valnötsbröd

 

Det senaste halvåret har jag hittat en favorit från ”Gateus brödbok”, det är valnötsbrödet. Det blir alldeles lagom mjukt och praktiskt att frysa in. Och ända sen jag har hittat det här receptet har det fått följa med mig under flera år och jag har bakat det här brödet flera helger. Visst är det härligt när man hittar sitt favoritrecept. 

Recept Baka valnötsbröd

 

Valnötsbröd

Enkelt valnötsbröd recept
Förberedelser30 minuter
Tillagningstid1 t

Ingredienser

  • 5 dl ljummet vatten
  • 50 g jäst
  • 8 dl vetemjöl
  • 4 dl rent rågmjöl
  • 1 tsk salt
  • 20 g mjukt smör
  • 2 dl valnötter

Instruktioner

  • Värm vattnet till 37C och rör ut jästen.
  • Blanda i alla ingredienser utom valnötterna och blanda tills det blir en seg deg och släpper kanterna. Låt sedan degen jäsa i 30 minuter. Stöt ihop degen och låt den jäsa i ytterligare 15 min.
  • Ta upp degen och dela den i 3 bitar. Forma bitarna till limpor och jäsa under duk i ca. 40-50 min.
  • Sätt ugnen på 250C. Sätt in brödet i den varma ugnen, men sänk genast till 220C. Grädda i 30 min.

Gillar du att baka eget bröd kan du prova Nybakade mjuka frallor