Nanaimo bars är en väldigt populär dessert i Kanada och har sitt ursprung från staden Nanaimo. Receptet på chokladkaka består at tre lager njutning av sött. Receptet på chokladkakan är no-bake, alltså att den inte behöver gå in i ugnen. Det blir så mycket enklare att baka sötsaker direkt utan ugn.
Tänk dig en krämig botten av nötter, kexsmul och kokos. Mellersta lagret är en dröm av en smörfyllning av vaniljsötma som får toppas av en len smaken av chokladganache. Kombinationen är en underbar, men det blir också snabbt mäktigt efter en kaka. Så lägg i i kylen eller frysen och bara att ta fram när sötsuget kickar in. Om du vill ha dina glutenfria kan du använda ett glutenfritt kex såsom glutenfria digestivekex.
Om det inte hade varit för vår temakväll om länder, så hade vi inte upptäckt denna godbit. När jag googlar receptet på svenska är den svår at hitta, men nu finns det en. 🙂
Tips för ett lyckat chokladkaka recept:
- Tempererade varor, se till att ta ut ägg och smör så att de får vila
- Smält chokladen långsamt så att det inte bildad klumpar
- Skär ut bitarna försiktigt så chokladen inte spricker
Nanaimo bars
Ingredienser
- 100 gr Smör
- 1/2 dl Socker (strö el kokos)
- 5 msk Kakao
- 1/4 tsk salt
- 1 st Ägg
- 180 gr Digestive glutenfria
- 1/2 dl Nötter
- 1 dl Kokos
- 100 gr Smör
- 3 msk Vaniljsocker
- 1/2 tsk Vanilj
- 3 dl Florsocker
- 3 msk Grädde laktosfri
Topplager
- 3 msk Grädde
- 180 gr Choklad
Instruktioner
- Botten: Smält smör på vattenbad, lägg i kakao, socker, salt. Vispa i ägg och låt tjockna. tillsätt nötter, kokos, kexsmul och blanda. Tryck ut i en form och vila i frys.
- Mellanlager: Rör ihop smör, vaniljsåssocker, vanillin med en mixer. När den är slät tillsätt florsocker, grädde. Rör runt till en slät massa. Lägg över första lager o låt vila i frys.
- Topplaget: Smält choklad o grädde. Toppa kakan och låt vila i frys tills choklad stelnat. Skär till små bitar och njut
Kolla även in denna oemotståndliga chokladkaka i tre lager: kladdiga brownies!