Koreansk friterad kyckling

Funderar du på vad du ska äta till middag? Asiatisk mat är en favorit här och speciellt denna rätt med en krispig koreansk friterad kyckling glaserad i en klibbig sötstark sås. Servera med klibbig nykokt ris till.

Koreansk friterad kyckling
Korean fried chicken

Den här rätten är inte så svår, du gör en sås och rör ihop med friterad kyckling. För kycklingen kan du använda dig av antingen bröstfilé, lårfilé eller kycklingvingar. Se till att använda färsk kyckling eller ta ut den frysta kycklingen i tid så den får tina upp på egen hand. Jag brukar lägga påsen i vatten om jag har bråttom. Såsen har en sötma av honung samt med en hetta från gochujang (koreansk red chili pasta). Om du vill kan du för en mildare smak byta ut mot ketchup. Vill du ha ännu starkare lägg till lite sriracha.

Tips för en lyckad friterad kyckling 

  1. Använd en medelstor tjockbottnad kastrull. Då behöver du mindre olja än om du har en stor kastrull. 
  2. Se till så att oljan har rätt värme (180 grader) antingen med sticka eller gör ett prov med att kasta i potatismjöl, flyter det upp till ytan är den klar.  
  3. Fyll inte kastrullen med kyckling utan fritera i omgångar
  4. Höj upp värmen på oljan mellan friteringen, då värmen på oljan sjunker 
  5. Fritera dubbelt om du vill ha extra krispiga kycklingar 
  6. Använd rätt olja för fritering, läs mer ”fritera i rapsolja”

Koreansk friterad kyckling

Krispig friterad kyckling
Prep Time15 minutes
Cook Time30 minutes
Course: Huvudrätt
Cuisine: Asiatiskt
Servings: 4 pers

Ingredients

  • 600 gr bröstfilé kyckling
  • 1/2 tsk riven vitlök
  • 1 msk risvinäger
  • 1/2 tsk riven ingefära
  • 1 dl potatismjöl
  • 3 dl Olja för stekning
  • 1 tsk Salt, peppar

Sås

  • 3 msk sojasås
  • 1 msk gochujang
  • 3 msk risvinäger
  • 2 msk honung el sirap
  • 2 tsk sesamlolja
  • 2 msk farinsocker
  • 1 tsk riven vitlök
  • 1 tsk riven ingefära

Instructions

  • Marinera kycklingen med ingredienserna och låt stå.

Sås:

  • Koka ihop allt några minuter på låg värme och rör om tills det tjocknar cirka 4-5 minuter.

Kycklingen

  • Bädda kycklingen i potatismjölet och därefter fritera kycklingen tills den blir gyllene och blanda ihop med den klibbiga såsen. Strö över sesamfrön medan de ör varma. Servera med ris.

Video

Se även mitt recept på hemmagjord sushi eller lax på spenatbädd!

Lämna gärna en kommentar om receptet nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang med att dela recept är uppskattad. <3