På eftermiddagen blev det lite bakning av bullar så här i juletider och nära till adventsmys. Dessa Saffransbullar med mandelmassa fyllning har jag velat baka länge i år och det blev av först idag. Mandelmassa i bullar är så gott och även smaken av saffran ger karaktär. Om du vill göra dem extra goda kan du hacka i lite mörk choklad i fyllningen.
Saffransbullar med mandelmassa
För att få saftiga bullar är det viktigt att degen blir mjuk och går ihop till en jämn deg. Lägg till mjöl lite i taget tills du känner att degen är mjuk och slät. Ett annat tips är att inte grädda bullarna i ugnen för länge. Om du gräddar dem för länge eller för högt kan de bli torra.
Saffransbullar med mandelmassafyllning
Ingredients
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst för söt deg
- 2 dl strösocker alt. björksocker
- 2 krm salt
- 1 g saffran
- 14-15 dl vetemjöl
Fyllning
- 200 g mandelmassa
- 100 g rumsvarmt smör
- 1 st rivet skal av apelsin
- Pensling: 1 st ägg
- Garnering: Mandelspån eller russin (50 g)
Instructions
- Smält smöret och tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°.
- Smula jästen i en bunke. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
- Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, saffran och mjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt cirka 40 minuter.
- Riv mandelmassan och blanda med smör och rivet apelsinskal.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta, ca 40 x 30 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär rullarna i ca 3 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.
- Sätt ugnen på 250°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över garneringen. Grädda mitt i ugnen 8-10 min, ta ut och låt bullarna svalna.
Baka glutenfria saffransbiscotti!
Lämna gärna en kommentar om receptet nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3