Idag åt vi grillad entrecoté med stark tomatsalsa och tomatbulgur. Ni bara måste prova den här tomatröran ezme till grillat.
Underbar stark tomatsalsa
Blandningen av stark peppar och sur citron gör den här tomatröran gudomligt god. Jag hade tänkt utesluta kolhydraterna och prova på LHCF-metoden, men så blev jag sugen på bulgur.
Recept Entrecoté med stark tomatsalsa ezme
500 gr entrecote
Olja, grillkrydda, salt
Skiva entrecote i 2 cm skivor och gnid in med grillkrydda och låt marineras. Stek sedan i lite olja i teflonpanna i cirka 5 minuter tills den får färg, stek mer om du vill ha den hårdstekt. Tillsätt lite salt i slutet.
Tomatbulgur
1/2 dl olja
2 st gullök
2 tomater
4 dl bulgur (medelstorlek)
7 dl kokande vatten
1 tsk salt
Peppar, allkrydda
Gör så här
Finhacka löken och bryn i oljan på medelvärme tills de får färg i ca 5 min. Mixa tomaterna till purékonsistens och tillsätt i kastrullen. Låt koka i 6-8 min. Tillsätt sedan bulgur och rör om så att tomatpurén går in. Häll i vattnet och koka på låg värme tills vattnet sugits upp. Låt sedan vila i 10 min innan servering under en ren handduk.
Stark tomatsalsan (Ezme)
3 tomater
2 grön spetspaprika turkisk (finns i affärer med utländsk sortiment)
1 msk paprikapuré
Saft av 1 citron
1/2 tsk salt
1 tsk torkad mynta
1/2 tsk krossad röd paprika (kirmizi biber)
1 knippe finhackad perslja
Gör så här
Hacka paprikan. Mixa tillsammans med tomaterna till en puré. Sila av vätskan från purén. Lägg tillbaks i handmixern. Lägg nu även i purén, kryddorna, saften av citron och persilja. Mixa alltsammans till en slät salsa.
Det är så roligt att kika in hos dig, man påminns om rätter som man tror att man glömt :D.
Ezme är supergott o det här ska vi absolut göra i helg :).
Äntligen bor vi i vårt drömhus o kommer nog aldrig mer att bo i lägenhet ;).
Önskar dig o familjen en Glad Påsk.
Kram
Jag blir mer glad att du kikar in 🙂 Jag tycker absolut att ni ska äta ezme. Det är så gott 🙂 Ja och dessutom bor ni ju ute på landet, ännu mer avis för det är jag. 🙂 Glad Påsk till dig med.
Måste nog städa lite på vår uteplats först…konstigt nog har det samlats lite av varje där 🙂 men det är härligt att städa i trädgården för då känns våren på riktigt!
Hoppas det blir som ni öskar i framtiden…
Glad påsk, igen…
Mums, vilka goda tillbehör till kött. Det är så spännande med alla turkiska rätter!
Hälsningar från fröken Dill