Ännu en vegetarisk rätt okra gryta (Bamya) från det turkiska köket. Okra kan du göra både på färsk okra eller torkade. Dem blir mjuka och lena i smaken när de fått koka i tomatsås.
Vad är okra (bamya, bamia, bamie)?
Det är en ört som de plockar omogen med ursprung från Afrika och Indien. I Turkiet odlas den i egeiska och marmara kusten. Den innehåller mycket fibrer och är bra för matsmältningen, är mättande och innehåller järn, magnesium och kalcium. Den är också rik på c-vitamin.
Grytan kan du servera med ris eller bulgur. Om du äter okran i tomatröran blir den lättare och passar sommarkvällar, medans den mättar mer med ris på vintern. Jag lagar bamya i olivolja, så får den en tjockare konsistens och godare smak.
Recept Okra gryta (Bamya)
Okra gryta
Ingredienser
- 1/2 kg färsk okra
- 6 msk olivolja
- 1 st gul lök
- 2 to mater
- 6 dl vatten
- 1/2 citron
- salt peppar
Instruktioner
- Skala och hacka löken och tomaterna.
- Fräs löken i olivolja tills den får färg och blir mjuk. Tillsätt sedan tomaterna och bryn tills de mjuknar.
- Häll i vattnet, juice av citron, kryddorna, okran och koka på låg värme tills okran blir mjuk.
Prova den här härliga pastan: pasta med grönt!
Lämna gärna en kommentar om goda biffar nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3
De ser riktig gott ut!!
kaske jag ska laga till min man eftersom han gillar ockra mycket ;=d
jag slängar de i kokade vatten och låt de kokar 2-3 minuter och slänga i kalt vatten sedan äter man med stark räkorpaste hihi det gott.
Jag älskar denna maträtten! Min svärmor brukar ha i lite lamm eller oxkött också och det är toppengott!
Och fin blev rätten också.
Kör samma med köttrecept också tack:) lamm kossa det spelar ingen roll. Gott,ät och bli tjock:)