Den här amerikanska efterrätten serverade jag till efterrätt – snabb Key Lime Paj med recept av Leila.
Vad är key lime pie?
Key lime paj är en amerikansk dessert med smak av lime och söt kondenserad mjölk. Efterrätten passar bra till fikat en varm dag eller till festen. Första gången jag upptäckte kondenserad mjölk blev jag så glad, det smakar så mjukt och gott och passar jättebra i bakverk. Tillsammans med limens syrliga smak blir det en fräsch kombination, världens godaste key lime pie. Vissa gör även maräng över, som kan smaka gott.
Key lime pie kan frysas, men lägg då inte på grädden. Du kan också servera key lime pie i glas för att ge ett festligare intryck.
Hur du bakar limepie?
1. Gör fyllningen Vispa ihop ingredienserna till fyllningen och häll över färdiga pajdegen.
2. Baka pajen och grädda den i ugnen.
3. Låt den svalna och lägg den sedan i kylen så att den serveras kall.
Kondenserad mjölk i limepaj
Det är mjölk där vattnet har dunstat bort och blir till en sirapsliknande konsistens. Camilla Hamid visar i sitt inlägg hur du kan göra kondenserad mjölk hemma!
Recept Key Lime Pie
Key lime paj
Ingredienser
- Botten:
- 300 g digestivekex
- 125 g smör
- Fyllning:
- 1 burk kondenserad mjölk 400 g
- 2 st ekologiska äggulor
- 4 st limefrukter saft
- Till servering: Vispad grädde
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Krossa kexen till små smulor i en mixer. Blanda dem med smält smör och tryck ut blandningen i botten och upp på kanterna i en rund pajform. Förgrädda pajskalen i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.
- För fyllningen blanda kondenserad mjölk med äggulor, limesaft. Fyll pajskalen med smeten och grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna och servera med vispad grädde.
Om du gillar denna prova även Cobbler paj!
Lämna gärna en kommentar om inlägget nedan, följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang med att dela recept uppskattas. <3
Pst, du har fått en award av mig, kika in på bloggen…. 😉
Jag har sett något liknande recept tidigare och det låter vansinnigt gott. Nu måste jag ju prova.
Martina tack. 🙂
Erika: Ja jag har också sett den här på flera bloggar. Leila har den här i sin nya bok. Prova den definitivt. 🙂
Key Lime Pie är ju supergott! Man kan göra mycket kul med kondenserad mjölk. Jag kokade en burk i 3 timmar i söndags, och gjorde glass av dulce de lechen som det blev av den. Det blev så gott att Olof och jag slogs om glassmeten som var kvar i bunken. Jag ska blogga om den snart, ska bara prova att göra den igen med lite mindre socker i, det blev rätt så sött med dulce de lechen OCH massa socker…
Så du har jobbat på Expressen, vad kul! Är du kvar där, eller gör du något annat nu?
Kram!
Hej Yasemin! Jag undrar om du kan hjälpa mig med en grej. DU vet när det står ett paket bakpulver på turkiska recept, vet du då hur mycket det blir i teskedar när man omvandlar det. Tack i förhand!
Hej Anonym,
oftast är ett paket bakpulver i turkiska recept 1 tsk. Lycka till.
Din paj ser riktig gott ut!!
innan bakade jag cheesepaj och använde jag kondenserad mjölk också det fantastisk gott och jag tror jag kommer att använda ditt recept nästa gång när jag ska baka paj hihi ;D
Key Lime Pie är nog en av de godaste desserterna. Jag tycker den är godast att bara smaksätta med lime som du gjort. I en del recept är det kanel eller annan smaksättning.