Såklart bakade vi även Lussekatter formade som hjärtan, men du kan ju göra den form du önskar. Dem blev alldeles mjuka och goa och kul att baka med barnen. Visst blev denna lussehjärta fin?
Recept lussekatter formade som hjärtan
Lussekatter
Portioner: 35 st
Ingredienser
- 50 g jäst
- 100 g smör
- 5 dl mjölk
- 250 g Arla Köket Kesella kvarg lätt
- 2 påsar saffran 1 g
- 1 1/2 dl socker
- 1/2 tsk salt
- ca 17 dl vetemjöl
- Garnering:
- russin
- Pensling:
- 1 ägg
Instruktioner
- Smula jästen i en degbunke.
- Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig.
- Tillsätt kvarg , saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till cirka 35 kusar eller fantasifigurer. Lägg dem på smorda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa övertäckta i cirka 30 minuter.
- Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 5-8 minuter. Stora figurer gräddas i 200 grader i 10-15 min.
Prova den här vaniljkransen!
Ja, varför inte göra dom hjärtformade, jättefina!
Martina: Ja why not liksom 🙂 hehe
Så fint det blev
Vilken rolig tradition att hjälpas åt att göra julgodis!