Jag älskar turkisk börek med potatis, och med denna fyllning kan jag inte låta bli att äta upp alla. Potatisfyllningen får lite hetta av chiliflakes som ger den perfekt sting. Börek passar bra som buffémat för att bjuda till flera personer eller ta med sig på utflykter och piknick.
Vad är börek?
När man bakar med filodeg och fyller den med valfri fyllning kallas det börek i Turkiet och i Balkan/ Bosnien kallar man det Burek. Man kan ha i fyllningar som fetaost, vanlig ost, köttfärs, vegofärs, oliver, med mera. Börek deg, filodeg kan du hitta i butiker med utländska varor sortiment, till exempel Matvärlden. Själv brukar jag importera börek deg (yufka degplattor) från Turkiet, där de bakar ut dem och sen förpackar dem för transport. Det är egentligen inte så svårt att göra börek i långpanna, du läggar ut filodegen, blöter ner den med en vätska och har en fyllning som passar.
Turkisk börek med potatis
När jag gör potatisfyllningen till börek så ser jag till att den är jämn och använder ganska rikligt med olja som ger den goda smaken. Börek kan du äta ljummen och då är också potatisen ännu nyttigare, eftersom kall potatis är nyttigare att äta. Anledningen är att fibrerna i potatisen blir återbildad när den svalnar. Och fibrer är som bekant något bra för matsmältningen och tarmfloran.
Turkisk börek med potatisfyllning
Ingredients
- 3 ark filodeg
Fyllning
- 1 kg potatis
- 1 st gul lök
- 1,5 msk tomatpuré
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 0,5 tsk torkad mynta
- 1 tsk turkisk rödpeppar (kirmizi biber)
Pensling
- 1 st ägg
- 4 dl mjölk
- 1 dl olja
- Nigella frö kallad "svart kummin çörek otu
Instructions
- Koka potatisarna i vatten tills de blir mjuka och skala, låt de sedan svalna och pressa potatisarna till en puré.
- Vid sidan om bryn hackad lök och sedan tomatpuré i olja och tillsätt i potatispurén. Fortsätt tillsätta kryddorna och rör om på låg värme i cirka 5 minuter tills allt har gått ihop. Smaka av och salta mer om det behövs.
- För vätskan vispa ihop mjölk, olja och ägg för att sen pensla över filodegsrullarna.
- Ta en av filodegen (mina är cirkelformade), skär i mitten, pensla på med vätskan så att den blir lite fuktig och lägg fyllningen på långsidan och rulla inåt. Upprepa med varje filodeg och lägg efter varandra i en mindre ugnsplåt 30×40. Häll över kvarvarande vätska på din börek. Strö över fröna.
- Grädda i ugnen på 200 grader tills de får färg ca 30 min.
Kolla också in min rosformade börek. Frasiga börek. eller börek med fetaoast. Till turkisk frukost passar även min goda äggöra Menemen.
Lämna gärna en kommentar om receptet nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3
Spännande , ser mycket gott ut, jag har aldrig testat Börek
Mums mums! Jag gjorde också börek igår, men med Getost & Aprikosmarmelad! Dina såg väldigt smarriga ut…
Det är så roligt aatt läsa om turkiskt mat på din blogg … för jag antar att börek är turkiskt?
Tack Erika, du har så rätt det är turkiskt. Jag la till en förklaring i texten 🙂
Nette: Låter spännande, du får lägga upp det på din blogg. 🙂
gott! jag älskar börek, och beställer alltid det på restaurang när tillfälle ges 🙂
Hej!
Penslar du både insidan och utsidan?
Jag gjorde dessa idag och de blev lite för knapriga och går sönder och potatisen ramlar ut:(
Jag penslar enbart insidan eftersom jag häller över vätskan så att det kommer även på utsidan. Det är mycket som spelar in för att få en bra börek. Att filodegen är färsk är viktigt. Är den inte det kan det bli torrt. Fukta den i sådana fall något innan du börjar. Jag köper min deg färsk från Turkiet och kastar in i frysen. Bättre lycka nästa gång. /Yasemin