Asure soppa på flera ingredienser

Asure soppa på flera ingredienser, är en traditionell turkisk söt rätt som du kan laga i en stor kastrull och sedan är tanken att du delar med dig av soppan till grannar och nära. Även kallad Noaks pudding, symbolen för vänskap. <3

Asure soppa

Det är en väldigt speciell rätt Asure soppa med alla nedanstående ingredienser. Saken är den att den är så god. Vi samlades hela familjen alltså både mina bröder med respektive och barn och mamma. Så lagade vi rätten och jag tror vi alla åt ganska mycket. För att få rätt konsistens är det viktigt att följa stegen och ha tålamod. Soppan tar tid att göra.

Fikon nyttigt i asure soppa

  • Fikon är näringsrik och innehåller mineraler som till exempel kalcium, fosfor, kalium, järn och klor vilka har en antiinflammatorisk effekt. 
  • Vitamin A, B1 och B2 finns i fikon
  • Rika på fibrer som är bra för magen och mättnadskänslan

Granatäpple i soppan innehåller antioxidanter, i synnerhet flavonoider, som är bra för hälsan.

Asure soppa

Prep Time2 hours
Cook Time2 hours
Total Time4 hours
Course: Efterrätt
Cuisine: turkiskt
Keyword: soppa
Servings: 6 pers

Ingredients

  • 1/2 kg vete för asure finns i utländska affärer
  • 1 dl ris, sköljd
  • 2 dl kokta kikärter
  • 1 dl kokta vita bönor
  • 100 gr torkade och delade aprikoser
  • 50 gr. torkad russin
  • 50 gr torkad fikon
  • hasselnötter, skållad mandel skalade mandlar
  • Skivat skal av apelsin, citron
  • 3-6 dl strösocker eller efter smak
  • 1-2 dl havremjölk el. valfri mjölk
  • Dekorera: Granatäpple valnötter, kanel

Instructions

  • Använd en 10 liters kastrull. Skölj vetet ordentligt så att vattnet är klart. Koka det en gång och skölj bort det gula vattnet. Lägg sedan vetet i kastrullen och fyll på med vatten som täcker den något och koka. Stäng sedan av spisen och låt det vila över natten.
  • På morgonen koka vetet igen på medelvärme i en 30-40 minuter och rör om emellanåt tills vetet mjuknar och öppnar sig.
  • Koka nejlikor i vatten och sila sedan igenom vattnet i kastrullen. Lägg i ris, skalen av apelsin och citron och koka på låg värme någon kvart.
  • Lägg nu i de kokade kikärtorna och vita bönorna och koka ihop någon kvart till på låg värme. Om vattnet minskar kan du hälla på lite mer. Använd inget lock så slipper du att det kokar över.
  • Tillsätt nu de torkade frukterna som russin, torkade aprikoser, fikon och koka i 15 minuter till.
  • Tillsätt sedan sockret tills du tycker att det räcker och koka på låg värme tills du får önskad konsistens kanske i en 15 minuter till.
  • Om du vill tillsätt sist lite mjölk och koka någon kvart till.
  • Servera: Asuren ljummen och strö över kanel och dekorera med valnötter och granatäpple.

Testa sutlac en turkisk pudding!

Lämna gärna en kommentar om receptet nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3