Vridna cörek – turkiskt bröd

I söndags var jag hemma hos en vän och tog med mig dessa Vridna cörek (uttalas tchörek) som liknar piroger men är lite hårdare. Salta bröd tycker jag är gott till té.

Vridna cörek

Vad är cörek?

Skillnaden på cörek från piroger är att denna deg innehåller mindre fett och är lite hårdare. Ibland är det gott med något lite knaprigare till teet. 

Att baka är så avkopplande för mig och det är så kul att ta med sig och bjuda andra på det jag har bakat

Vridna cörek

Turkiskt bröd
Course: Tilltugg
Cuisine: turkiskt

Ingredients

  • 1 jäst
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl olja
  • 1 tsk salt
  • ca 10 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 1 st äggvita

För pensling:

  • Svart linfrö
  • 1 st äggula

Instructions

  • Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en skål och blanda med mjölken.
  • I en annan skål lägg i mjöl och alla andra ingredienser över mjölet. Knåda ihop tills degen släpper kanterna och känns mjuk. Låt degen vila i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 180 grader.
  • Dela degen i tio bitar och rulla ut varje deg med händerna till 20 centimeter avlånga rullar. Håll i varsin ände och vrid åt motsatt håll och fäst ändarna så att det blir en cirkel.
  • Pensla med den vispade äggulan och strö över frön. Baka i ugn i cirka 20-25 minuter tills de får färg.

Prova andra börek och piroger!