Vego taco med mangosalsa – umami!

Nu under Corona tider har flera instagram influencers börjat med cookalong. Ett väldigt roligt format, där tillfälle ges till att laga mat tillsammans med deras följare. Sveriges mästerkock 2020 Sofia Henriksson bjöd in till en kväll i sitt hem där flera deltagare kunde koppla upp sig och laga vego taco med mangosalsa med henne och jag var en av dem som deltog.

Vego taco med mangosalsa
Vego taco med mangosalsa

Cookalong vegetarisk tacos

Det gick väldigt snabbt och det var tidvis svårt att hänga med, men efter ett tag kom jag in i det hela och det kändes mycket bättre och jag lyckades göra rätten i tid. Och för att inte tala om själva rätten, herregud, vilka smaker och vilka taco tillbehör. Mangosalsan får sin sötma från mangon, hettan från jalapeno och koriander som fulländar umami smakerna. Och fler tacosåser desto bättre: Ös på med chipotlemayyo och guacamole, så att de gosar ihop sig och framhäver alla goda taco smaker. Inom matlagning pratar man ofta om att smaker som sött, hetta, surt, umami, salt ska komplettera varandra fö ratt få fram den ultimata smaken. Och så känner jag alltid när jag äter taco med kombination av chili, koriander och mango att smakerna nuddar olika delar av tungan och jag kan inte få nog.

Vego taco med mangosalsa

En supergod taco med tillbehör.
Förberedelser10 minuter
Tillagningstid40 minuter
Måltid: Huvudrätt
Kök: Mexikanskt
Keyword: Taco
Portioner: 4 pers

Ingredienser

  • 400 g vegofärs el. vanligt färs
  • 1 pkt tacokrydda
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1 pkt kålmixsallad
  • 6 st Ett paket stora tortillabröd
  • 1 kruka koriander

Mangosalsa

  • 225 g mango
  • 1 schalottenlök
  • 1 burk majs
  • 1 dl jalapeños från burk

Guacamole

  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 avokador
  • 2 st limefrukter

Chipotlemayyo

  • 3 dl gräddfil
  • 2 msk chipotlepasta

Instruktioner

  • Börja med att fräsa färsen i lite olja på spisen tills den fått fin färg.
  • Tillsätt tacokryddorna och vatten, stek ihop det och lägg det åt sidan för att gosa ihop sig.
  • Mangosalsa: Fortsätt sen att finhacka schalottenlöken och jalapeñon och blanda med mango och majs! Kläm över en hel lime. Finhacka nästan all koriander och vänd ner. Krydda med salt och svartpeppar tills allt smakar hett, sött och syrligt!
  • Guacamole: Sedan kan du mosa avokadon och pressa ner vitlöksklyftorna. Rör ner saften från en halv lime, salt och svartpeppar. Har ni chiliflakes eller torkad koriander kan ni ha i lite av det.
  • Chipotlemayyo: Rör samman gräddfil och chipotlepasta i en skål.
  • Sist tryck ut fyra lika stora minibröd från de stora brödet. Fyll varje litet bröd med guacamole, kålmix, färs och så mangosalsan! Klicka på chipotlesåsen och toppa med salt peppar och färsk koriander. Lätt som en plätt!

Om du gillar denna prova min goda blomkålstaco med chilicoleslaw & koriandersås