Lahmacun – Turkisk pizza recept – är en hemmagjord pizza där du bakar ut degen riktigt tunt. Fyller med en smakrik köttfärsröra och gräddar lahmacun pizzan på hög värme i ugnen på väldigt kort tid så att det blir knaprigt. Servera sedan nygräddad och toppa med tillbehör som lök och sumak (turkisk krydda) samt citron. Ja, och en ayran dryck till och kvällen är räddad!
Vad är lahmacun turkisk pizza?
Lahmacun är en turkisk pizza med köttfärsröra på. Degen ska du kavla ut riktigt tunt och baka på hög värme snabbt så att den blir frasig. Lahmacun serverar du tillsammans med skivad lök, persilja, citronsaft och örtkryddan ”sumak”. Tillbehören gör Lahmacun riktigt god, men även själva lahmacun deg får en väldigt god smak eftersom den är så tunn. Det är inte alls så svårt som det ser ut, men för att lyckas behöver du verkligen baka ut den riktigt tunt. Det klassiska är att servera brödet med köttfärs på tomatpuré, så den är inte jättesåsig. Men du behöver nudda hela degen med såsen så att den inte blir torr.
Lahmacun tortillabröd
Du kan även ha annan fyllning på och experimentera och om du vill göra en snabb variant kan du använda tortilla bröd. När jag var yngre så brukade mamma göra lahmacun och jag kan få riktiga craving efter lahmacun recept rätt ofta faktiskt. Hon brukade även lägga in dem i frysen, så att vi kunde ta fram det när vi blev hungriga. Testa att laga Lahmacun recept till middag eller ta med på piknick, perfekt när du vill äta något lättare och riktigt gott. Glöm inte servera turkisk te eller ayran till turkiska pizzor.
Lahmacun – Turkisk pizza
Ingredients
Pizzadegen
- ca. 10-12 dl vetemjöl
- 1 pkt jäst
- 2,5 dl mjölk
- 2,5 dl vatten
- 6 msk olja
- 2 tsk salt
Fyllning
- 500 g köttfärs nötkött
- 2 dl persilja
- 2 st gullök
- 3 msk olja
- 2 dl tomapuré
- salt, peppar, rödpeppar
Instructions
- Lös upp jäst i ljummen mjölk och vatten. Tillsätt salt, olja och mjöl. Baka ihop till en deg, den ska bli mjuk som örsnibben. Jäs pizzedegen i cirka 30 minuter.
- Under tiden kan du tillaga fyllningen. Stek tomatpurén i olja i en kastrull. Tillsätt finhackad lök och bryn tills den får färg och blir mjuk. Rör sist i köttfärs och kryddor och blanda ihop tills det blir en sås.
- Dela upp degen i runda bollar och kavla ut dem till små runda tunna pizzor och fyll med fyllningen. Var noga att stryka med tomatsåsen på kanterna så att de inte bränns i ugnen sedan. Grädda i ugnen på 275 grader i cirka 5-6 minuter. Ta ut dem så fort de fått lite färg. Servera med persilja, skivad rödlök med sumak.
Om du gillar lahmacun recept turkisk pizza kanske du också gillar:
Turkisk pide
Hembakad pizza
Vegetarisk lahmacun med champinjoner
Läs om min semester på lyxiga all inclusive hotellet Titanic deluxe golf Belek!
Lämna gärna en kommentar om inlägget nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3
Åh, den där pizzan ser otroligt god ut!
Och nu har månadens andra tävling startat! Denna gång kan du vinna underbara produkter från "Lyckas med Mat". Tävlingen avslutas den 27 juni.
Ha det jätte bra! Kram Daniella – BakeCake
Ser jättegott ut! 🙂
Ha en fin söndag!
Bästa hälsningar
Jenny/
svar: ja det var väldigt vackert =)
Maränger kan va lite småkluriga att få till bra faktiskt. Jag har fruktansvärt dåligt tålamod, men maränger trivs allra bäst när de får stå långt ner i ugnen på låg värme under en längre tid 🙂
Gott med hemmagjord pizza förresten! Och vilken mysig blogg du har 🙂
Jag alskar pizza i alla dess former men den har ar ny for mig, skriver upp direkt och maste se till att prova den hemma! Underbart att lara sig lite av den turkiska menyn:))
Mmm, Lahmacun har jag ätit många gånger i Turkiet. Den och Peymacun är så goda, snabba mellanmål. Betalade 1 lira i höstas, för en stor. Nu i höst får jag hoppa över det, eftersom jag inte äter mjöl längre, men köttfärsfyllningen är nog god till annat också.
Ha en riktigt skön Midsommar, Yasemin 🙂
Den ser otroligt god ut denna pizza, börjar kurra i magen 😉
Hej!
Är det kirmizi biber du har på Lahmacun?
Mvh Camilla
Din lahmancun va jätteglad, men det finns en annan variant där man inte bryner ingredienserna innan de läggs på pizzabotten. Samma lahmancun på olika sätt att tillaga. Goda båda varianterna
Hej du har helt rätt. Jag har gjort på det sättet också 🙂
Bryner man ingredienserna, inte minst köttfärsen avtar smaken från köttet.
Tillsätt gärna pressad vitlök…
Mvh Azad
Åt den här i Turkiet i September.. på bilden ser den precis ut som den jag fick där.
Ska prova att göra den själv helt klart.
Ja, lycka till. Den är lite svår att få till, själv lyckades jag på andra försöket. 🙂