Söta turkiska bakverk med sockerlag recept är vanligt i Turkiet. Du har säkert hört talas om baklava som görs på smördeg. Turkisk dessert (Sekerpare recept) är mjuka mannagrynskakor på mjöl, florsocker och mannagryn som bakas gyllene i ugnen och får ligga i sockerlag. Dessa brukar oftast serveras under bayram / eid efter Ramadan. Sekerpare betyder ”en bit socker” och det är så himla goda.
Vad är Sekerpare?
Idag visar jag hur du bakar sekerpare – turkiska mannagrynskakor, och ger Sekerpare recept som är en av mina favoriter. Det här är bra att tänka på när du ska baka turkisk kaka med mannagryn:
- Degen ska inte vara för fast, men inte heller kladda.
- Nötterna i kakan hjälper till så att kakan inte spricker.
- Se till så att småkakorna får färg i ugnen, då blir de godare.
- Det är också viktigt att du häller på sockerlaget när den är lagom varm (den ska inte vara för kall) och när kakan är lagom varm (den ska inte vara för varm, vänta lite när den kommit ut). Tänk dig att sockerlagen ska gå in i kakorna, för det behöver kakorna vara lite sega och sockerlagen något ljummen. Vänta tills kakorna suger upp sockerlagen och är lagom ätbart mjuka.
- Lägg kakorna med avstånd på plåten, eftersom de väller ut
- För att få en annan smak kan du ha i lite kokosflingor, brukar bli väldigt gott. Eller om du vill ha en fräsch smak kan du ha i lite söta apelsinskal.
Turkiska bakverk
Sedan finns det också ett turkisk bakverk som heter revani och är en sockerkaka som man häller sockerlag på. Också gott och väldigt sött, som man äter med grädde! Finns även kadayif och künefe. Det finns flera andra sorters småkakor.
Sekerpare recept
Sekerpare – turkisk mannagrynskaka
Ingredients
- 150 gram rumsvarmt smör
- 1 dl florsocker
- 1 dl mannagryn
- 1 dl kokod
- 3-4 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1/2 tsk vanillin
- 1 st ägg
- 20 gram Hasselnötter
Sockerlag:
- 3 dl strösocker
- 4 dl vatten
Instructions
- Börja med sockerlagen så att den hinner svalna lite. För att göra det kokar du upp vattnet och sockret och sänk sedan värmen för att koka tills det tjocknar i cirka 10-15 minuter. Ta kastrullen åt sidan och låt den svalna.
- Fortsätt med att nypa smöret i florsockret tills det blandas ihop. Tillsätt sedan ägg, vanillin, bakpulvret, kokos och mannagryn för att blanda ihop.
- Tillsätt vetemjöl lite i taget och rör om till en deg.
- Vila degen under duk i cirka 20 minuter.
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Nu till det roliga, ta ut cirka 25 bitar och rulla till bollar. Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper och platta ut lite lätt med handen.
- Ta en hasselnöt och stoppa i en hasselnöt i varje kaka, pensla med ägg och grädde i ugn i cirka 10-12 minuter tills mannagrynskakan fått färg.
- När Sekerparen kommit ut från ugnen ta över dem till en form med höga kanter. Vänta 2-3 minuter och häll sedan över den ljumma sockerlagen lite i taget så degen inte spricker.
- Du kan nu låta det dra i cirka en halvtimme tills kakan är lagom mjuk. Lägg upp kakorna på tallrikar och servera om du vill med grädde eller ät som den är.
Prova gärna Künefe, ett annat turkiskt bakverk.
Lämna gärna en kommentar om mannagrynskakan nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3
Sekerpare låter toppengott! Och den där snabba cheesecaken måste jag ju prova, jättesmidigt att slippa ha in den i ugnen ju.
De ser verkligen jättegoda ut!
Det här verkar riktigt gott.
Hej, vill bara säga tummen upp du är duktig och det är väligt intressant att följa din blogg fortsätt vettja!
Var kan jag få smaka på en sekerpare? malu0294@student.su.se
Tack för receptet!
En av mina absoluta favoriter med. (med mandel för mig)
Ska prova direkt.
Du var en trevlig överraskning med din blogg.
Keep up the good work!
Hej gumman!
När man ammar som du vet blir man sugen på ett och annat. Semra sa att du hade ett bra recept på Sekerpare. Så nu ska det bakas och ätas med nöje. Kram Rabia
Hej canim! Ja det stämmer att man får ökad aptit då det försvinner så mkt energi ur en. Hoppas det smakar. 😉 Kram.
Hej Yasemin,
Häftig blogg
Tack för receptet!
Jag är ansvarig för efterrätten till morgondagens fest! Så det blir sekerpare med en mandel i och grädde till!
Mvh
Kaan
Hej,
vi bjuda på "kakbuffé" om några veckor och det vore roligt att överraska med sekerpare som en av sorterna. Dagen för buffén och dagen innan kommer jag inte hinna baka så mycket, utan det mesta måste förberedas/bakas i förväg. Tänkte höra med dig om du tror att sekerparen står sig och blir minst lika god om jag bakar och gör iordning den två dagar innan?
Tack på förhand!
Förlåt, ser det här inlägget nu. Sekerpare kan absolut lagas i förväg och kan bjudas dagen efter. Den blir nästan godare när den får stå o gotta sig i lagen. 🙂