Gott sutlac recept med vaniljsmak är en krämig turkisk rispudding som görs med mjölk och ris i Turkiet. Det smakar ungefär som risifrutti och äts med kanel och kokos. Laga och lägg in i kylen för att ta fram när du vill äta som mellanmål eller efterrätt.
När jag var liten brukade mamma göra denna sutlac recept ofta. Mina barn tycker också om denna turkiska efterrätt och brukar önska sig den. Den brukar oftast finnas på turkiska caféer. Det finns även en variant där man lagar i ugn, den blir ännu krämigare. Bra som mellanmål när man är småhungrig.
Vanlig kanel eller ceylonkanel?
Vanlig kanel som säljs i livsmedelsbutikerna kan vara skadlig i stora mängder eftersom den innehåller kumarin som kan skada levern. Kassiakanel innehåller 3000 milligr per kilo och ceylonkanel innehåller 17 milligram per kilo. Vuxna bör äta max en tesked kassiakanel per dag enligt livsmedelsverket. Så välj därför hellre ceylonkanel (äkta kanel) som innehåller mycket mindre kumarin.
Är kanel nyttigt?
- Kanel innehåller kalcium, fibrer, järn, mangan, och antioxidanter.
- Det ökar ämnesomsättningen och reglerar blodsockernivån.
- Kanel har visat sig hjälpa mot IBS och diarre.
- Mangan i kanel hjälper till att stabilsera humörsvängningar och kramper vid PMS.
Sutlac recept med vaniljsmak
Sutlac turkisk rispudding
Ingredienser
- 1/2 liter röd mjölk
- 1 dl grötris
- 2 msk strösocker alt. honung
- 1/2 tsk vaniljsocker
- Garnering
- Pistagenötter granatäpple, kanel, kokos
Instruktioner
- Koka grötris med 3 dl vatten i en kastrull i cirka 10 minuter tills de mjuknat.
- Häll i mjölken i kastrullen. Koka upp båda och låt det småkoka samtidigt som du rör om försiktigt på låg värme i cirka 15-20 minuter. Efter ett tag märker du att mjölken tjocknar och får en trögare konsistens, men låt det inte bli för tjockt.
- Tillsätt vaniljsocker och strösocker i slutet och koka lite till.
- Häll upp i portionsskålar och låt svalna i kyl. Ta fram när du vill äta och servera med kanel.
Här är en annan turkisk dessert.
Lämna gärna en kommentar om sütlac recept nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3
Låter som en god risgrynsdessert! Lite som en uppiffad risgrynsgröt. Läcker bild dessutom.
Vilken gullig skål! Var har du hittat den någon stans?
Lite pimpad risgrynsgröt, det låter riktigt gott! 🙂
Fast jag tror att risgrynsgröt är lite lösare i konsistensen. Det här är mer som "risifrutti". Eller har jag fel om risgrynsgröt? 🙂
Tack fòr receptet. Làser ett par matbloggar och ibland kan det vara svàrt fòr mig att finna ingredienserna hàr pà sòdra Sicilien. Men denna kommer att fungera. Tack fòr tipset!
Det där såg riktigt gott och kärleksfullt ut 🙂
Fin bild du har tagit.
Jag är riktigt imponerad av headern… den blev jättefin och namnet på bloggen passar ju perfekt. Verkar som du har hittat din grej!
Ha det så gott, kram!
Tack Louise,
Jag håller på o trixar med sidan lite 🙂 hade hellre velat ha en bild på mig köket. Men jag är ju aldrig uppiffad hemma 😉
Tyvärr är meze.se upptaget, får försöka hitta en annan domän. Kanske mezeköket.se Jag ska fundera ett tag tills det känns rätt. Man måste ju bo in sig innan 🙂 Men Yaseminskök blir alldeles för långt tycker jag. Kram.
Hejhej,
surfade in här av en slump efter att ha fått kreativ blogger award 🙂
Jag undrar bara om det är grötris eller nån annan typ av ris i desserten och om du provat med vaniljstång, är inte så förtjust i rötad granved (vanillin)?
Jättefin skål!
Ser jättegott ut också förresten…
Kram
Fint foto!
Är det meningen att desserten ska bli lite fast och puddinglik i konsistensen med hjälp av det där förtjockningsmedlet? Vad heter det och vet du vad det är gjort på? Då kanske jag kan hjälpa dig att hitta en motsvarighet.
Du, den där kokboksidén var ju toppen! Ifall jag var i en bokaffär och såg boken "MatbloggSveriges bästa recept" på en hylla skulle jag utan tvekan köpa den!
Fin header!
Nisasta hittar jag inte på nätet, kanske du kan hitta det i en specialaffär här?
Eller vad tror du om det jag skrev om potatismjölet?
2 år försent, men hittade just receptet. Ska testa det nu och jag tänkte använda maizena som nisasta. Jag tror att maizena motsvarar nisasta.
Som receptet så använder inte jag ngt nisasta det går bra ändå 🙂