Förra året var jag på semester i Kemer och åt mammas vän Aytens böngryta i olivolja. Det är en smak jag inte kunnat glömma. Smaken av olivolja, morötter, citron och vitlök samsas med bönor i gryta. Här kommer morot recept på min Morotsgryta i olivolja.
Morot recept
Nu till sommaren är det vanligt att man i Turkiet äter grönsaker eller bönor som kokas i olivolja och vatten. Resultatet blir en väldigt lätt och god somrig rätt. Vi hade lite morötter hemma som börjat bli dåliga, så dem passade väldigt bra. Rätten ska ätas ljummen, men vill man kan man även servera rätten kall som meze. Vill man ha den matigare kan man även servera ris till.
Morotsgryta
Ingredienser
- 7 st morötter
- 6 klyftor vitlök
- 1 st gullök
- 2 st bitsocker
- 1 dl olivolja
- 2 dl vatten
- saft från halv citron
- 1 msk färsk el torkad dill
- 1 tsk salt
- Servering: En klick turkisk yoghurt
Instruktioner
- Skala lök och vitlök. Tärna löken. Skala och skiva morötterna (0,5 cm).
- Blanda lök, vitlök, morötter, bitsocker och salt i en kastrull. Tillsätt vätskan och oljan.
- Laga på låg värme tills morötterna är al dente. Häll i citronsaften och dill och blanda. Låt den svalna något.
- Servera med yoghurt och Ruccola sallad.
Prova även Dolma med olivolja!
Lämna gärna en kommentar / recension om inlägget nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3
Det lät ju inte allt för svårt. Snart är morötterna i vårt land klara att provsmakas, då kanske jag testar detta. 🙂
Det där var ett ovanligt recept, låter jättegott!
Det här måste jag prova i veckan,ser kanongott ut.Kram sanna
Gott och Nyttig meny hihi ;g
oj,vad gott! kul med ett lite ovanligt recept – jag älskar dessutom morötter. mmmm!