Lusserutor med mandelmassa

Så här i juletider är det så gott med saffran. Jag testade att baka lusserutor med mandelmassa. Riktigt goda!

lusserutor

Lite kuriosa om saffran
Saffran är en stämningshöjande krydda. Kan höja nivåerna av signalsubstansen serotonin.
 
Vi firade lucia på förskolan och i år ville E vara en pepparkaksgubbe. Till fikat tog vi med oss lusserutor med mandelmassa. 

Ingredienser, 24 st
50 g smör
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst för söta degar
1 1/4 dl Kesella lätt
1 påse saffran, 0,5 g
2 krm salt
1 tsk stött kardemumma
3/4 dl strösocker
ca 8 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g riven mandelmassa
75 g rumsvarmt smör
1 dl mandelspån, ca 50 g

Gör så här
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme 37°. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken. Rör om tills jästen har löst sig.
Tillsätt kesella, saffran, salt, kardemumma, socker och mjöl. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 15 min.
Sätt ugnen på 225°. Platta ut degen (35×25 cm) på en plåt med bakplåtspapper. Blanda
mandelmassa och smör. Bred det över degen. Strö över mandeln. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt svalna och skär i bitar.

 
Källa: Arla