Go Back

Saffransrutor

Portioner: 24 st

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 25 g jäst för söta degar
  • 1 1/4 dl Kesella lätt
  • 1 påse saffran 0,5 g
  • 2 krm salt
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 3/4 dl strösocker
  • ca 8 dl vetemjöl
  • Fyllning:
  • 150 g riven mandelmassa
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 1 dl mandelspån ca 50 g

Instruktioner

  • Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme 37°. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken. Rör om tills jästen har löst sig.
  • Tillsätt kesella, saffran, salt, kardemumma, socker och mjöl. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 15 min.
  • Sätt ugnen på 225°. Platta ut degen (35x25 cm) på en plåt med bakplåtspapper. Blanda
  • mandelmassa och smör. Bred det över degen. Strö över mandeln. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt svalna och skär i bitar.