Här är en somrig och lätt frasiga börek (Galetali börek) som jag första gången åt hos en nära bekant. De blir alldeles krispiga och lätta med en fyllning av fetaost och så annorlunda i smaken från vanliga börek / burek. Prova detta recept!
Hur du gör börek / burek?
En annan vän hade gjort frasiga börek med en fyllning av bechamelsås och små kycklingbitar, vilket också var jättegott. Ja, kombinationerna är oändliga. Filodeg hämtar jag färska från Turkiet, finns exempelvis i Istanbul på Istiklal cadde. Men de finns också att köpa från affärer med utländskt sortiment i Sverige som Matvarlden. Börek heter det när du lagar med filodeg (yufka deg) och fyller den med något, oftast fetaost, riven ost, spenat, persilja, potatis, köttfärs, kycklingfärs. Dessa frasiga börek / burek gör du lite annorlunda eftersom du inte har någon vätska med mjölk/ yoghurt eller ägg, därför blir denna vegetariska börek lättare och frasigare. Den är verkligen min favorit, speciellt på sommaren till buffén när du grillar. Osten brukar jag köpa i en stor burk på 1 kg från Sütdiyari eller liknande, som brukar finnas på ICA eller andra livsmedelsaffärer.
Frasiga börek (Galetali börek)
Ingredients
- 6 st filodeg
Vätska
- 1 dl vatten
- 1 dl olja
Fyllning
- 1 dl riven hushållsost
- 150 gr fetaost/ vitost
Pankopanering
- 2 dl vatten
- 2 dl ströbröd
Instructions
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Vätskan: Börja med att blanda vatten och olja i en skål.
- Lägg ut ett ark filodeg och pensla med vätskan. Fortsätt sedan med att lägga på ett ark till så att du har två lager och upprepa penslingen, detta gör det frasigt när de är två deg på varandra. Skär den cirkelformade filodegen som en tårta, blir åtta trekanter.
- Blanda ostfyllningen och lägg på i övre kant, håll in kanterna när du rullar in så att det blir snyggt och rulla in filodegen löst så att du får en rektangel.
- Sist fyll en skål med vatten och en tallrik med ströbröd. Doppa börek/ burek i vatten och sedan ströbröd. Grädda i ugnen på 200 grader tills de får färg. Smaklig måltid!
Mina vegetariska burek Gül börek brukar bli uppskattad på buffébordet och ryka snabbt! Därför gör jag dem varje gång, då jag vet att mina gäster gillar dem.
Lämna gärna en kommentar om receptet nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3
Låter gott! Riktig picknickmat! 🙂
Det här är så gott! Ett litet annorlunda recept än mitt, ska absolut testa detta.
Det här är också sonens absoluta favorit, förutom små dolmas förstås :D.
Kram
Vad gott det verkar.
Mmm, så gott det låter och ser ut att vara!!
Låter jättegott. Njuter man dem med bara sallad eller kan man servera dem på en mezemiddag med andra rätter?
ohhhh vilka smak minnen. minns bröekna jag alltid åt då jag bodde i oslo.. med spenat och feta.. sååå goda
Hej,
De ser jättegoda ut. En fråga bara: vad är skillnad mellan börek och gözleme?