Börek med spenat&feta – frasigt recept

Börek med spenat&feta är perfekt att lägga fram på buffébordet när du har många gäster. Men det är precis lika gott med börek med fetaost en lördagsmorgon till frukost.

Börek med spenat&feta - frasigt recept

Börek med spenat&feta – frasigt recept

Vad är börek? 

Börek bakas på filodeg (yufka deg) och lagas i bland annat Turkiet och Balkan där den kallas Burek. Det finns ett ställe i Sundbyberg Burek Bageri som säljer Burek. Det går också att laga det själv hemma om du har filodeg som kan köpas bland annat på Matvärlden.

Recept Börek med spenat&feta

Börek med spenat och feta

Portioner: 6 pers

Ingredienser

  • 3 st yufka filodeg finns i butiker med utländsk sortiment
  • 1 lök
  • 2 knippen spenat
  • 200 gr fetaost
  • 3 st ägg
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl olivolja
  • Salt peppar

Instruktioner

  • Hacka löken i tärningar. Använd 0,25 dl av olivoljan till att steka löken tills de får färg. Tillsätt spenaten&fetaosten och stek tills de blir mjuka. Tillsätt salt&peppar och låt svalna.
  • Vispa ägg, mjölk och resterande olivolja i en skål.
  • Dela filodegen på hälften och pensla varje deg med mjölkvätskan. Sprid spenatfyllningen över degen och rulla ihop den. Upprepa samma sak för alla filodegar.
  • Pensla en ungstålig rund glasform.
  • Snurra degen runt sig själv som på bilden och lägg i formen.
  • Häll kvarvarande vätska över böreken.
  • Värm i värmd ugn på 200 C i ca 30 min tills den får färg.