Börek med spenat&feta – frasigt recept

Börek med spenat&feta är perfekt att lägga fram på buffébordet när du har många gäster. Men den är precis lika gott med börek med fetaost en lördagsmorgon till frukost.

Börek med spenat&feta - frasigt recept

Börek med spenat&feta – frasigt recept

Vad är börek? 

Börek bakas på filodeg (yufka deg) och lagas i bland annat Turkiet och Balkan där den kallas Burek. Det finns ett ställe i Sundbyberg Burek Bageri som säljer Burek. Det går också att laga det själv hemma om du har filodeg som kan köpas bland annat på Matvärlden.

Recept Börek med spenat&feta

Ingredienser, 6 personer
3 st yufka (filodeg finns i butiker med utländsk sortiment)
1 lök
2 knippen spenat
200 gr fetaost
3 st ägg
5 dl mjölk
1 dl olivolja
Salt, peppar

Gör så här
1 Hacka löken i tärningar. Använd 0,25 dl av olivoljan till att steka löken tills de får färg. Tillsätt spenaten&fetaosten och stek tills de blir mjuka. Tillsätt salt&peppar och låt svalna.
2 Vispa ägg, mjölk och resterande olivolja i en skål.
3 Dela filodegen på hälften och pensla varje deg med mjölkvätskan. Sprid spenatfyllningen över degen och rulla ihop den. Upprepa samma sak för alla filodegar.
4 Pensla en ungstålig rund glasform.
5 Snurra degen runt sig själv som på bilden och lägg i formen.
6 Häll kvarvarande vätska över böreken.
7 Värm i värmd ugn på 200 C i ca 30 min tills den får färg.