Lätt och enkel bakad blomkål med yoghurt-och tomatsås var gudomligt god. Jag kan tycka att blomkålens smak ibland kan ta över när du tillagar den. Men när du bakar den i ugn med smör träder smakerna fram mycket mildare och tillsammans med den turkiska ”manti” såsen bestående av yoghurt och tomat blev det en magisk kombo. En enkel go-to rätt helt enkelt.

Blomkål i ugn nyttigt
- Blomkålen får sin vita färg för att den är skyld först av sina blad själv, sedan görs det manuellt nära skörden när den börjar öppna sig för att behålla färgen.
- Blomkål innehåller mycket kostfibrer vilket hjälper till med matsmältningen och dessutom gör att du känner dig mätt.
- Korsblommiga grönsaker, som blomkål och brysselkål, minskar inflammation och hjälper till att hålla östrogennivåerna i schack.
Innan du börjar…
Var noga med tid och temperatur när du handskas med denna grönsak, annars tappar den lätt i konsistens och kan kännas för mjuk.
Förvara den gärna i kyl. Och ät den under säsongen juni-november.
Smaker den passar med är smör, citron, curry, fänkål, saffran, mynta, dill, persilja.
Recept Bakad blomkål med yoghurt- och tomatsås
Ungsbakad blomkål
Ingredienser
- 100 gr smör
- 1 blomkål
- 1 dl vatten eller buljong
- Salt peppar
Instruktioner
- Lägg smöret i en kastrull och lägg i blomkålshuvudet. Salta och peppra. Häll på grönsaksbuljong. Ångbaka kålen i kastrullen, börja med att koka upp kraftigt och sänk sedan till svag värme och koka tills den är lagom mjuk, innertemperatur är 86 grader, ca 10 minuter.
- Under tiden blanda yoghurt med vatten och pressad vitlök. För tomatsåsen brynt tomatpuré i smör och späd ut med vatten, låt allt få koka lite. Lyft upp blomkålen och låt den svalna något.
- Servera med yoghurtsås och tomatsås, och även gärna kryddor som mynta och sumak.
Här är en artikel som beskriver hur jag gör original manti om du vill kika.