Blomkål i ugn med yoghurt

Lätt och enkel blomkål i ugn med yoghurt-och tomatsås var gudomligt god. Jag kan tycka att blomkålens smak ibland kan ta över när du tillagar den. Men när du bakar den i ugn med smör träder smakerna fram mycket mildare och tillsammans med den turkiska ”manti” såsen bestående av yoghurt och tomat blev det en magisk kombo. En enkel go-to rätt helt enkelt.

Blomkål i ugn
Blomkål i ugn med yoghurt-och tomatsås

Blomkål i ugn nyttigt

  • Blomkålen får sin vita färg för att den är skyld först av sina blad själv. Sedan gör de det manuellt nära skörden när den börjar öppna sig för att behålla färgen.
  • Blomkål innehåller mycket kostfibrer vilket hjälper till med matsmältningen och dessutom gör att du känner dig mätt.
  • Korsblommiga grönsaker, som blomkål och brysselkål, minskar inflammation och hjälper till att hålla östrogennivåerna i schack.

Tips blomkål recept

Var noga med tid och temperatur när du handskas med denna grönsak, annars tappar den lätt i konsistens och kan kännas för mjuk.
Förvara den gärna i kyl. Och ät den under säsongen juni-november.
Smaker den passar med är smör, citron, curry, fänkål, saffran, mynta, dill, persilja. Du kan också äta de andra delarna på blomkålen, som själva stocken den kan du steka. Bladen är krispiga och de kan du steka. Mellan bladen finns en nerv som liknar sparris.

Recept blomkål i ugn

Blomkål i ugn

Ungsbakad blomkål
Måltid: Huvudrätt
Keyword: Vegetariskt

Ingredienser

  • 100 gr smör
  • 1 blomkål
  • 1 dl vatten eller buljong
  • Salt peppar

Instruktioner

  • Lägg smöret i en kastrull och lägg i blomkålshuvudet. Salta och peppra. Häll på grönsaksbuljong. Ångbaka kålen i kastrullen, börja med att koka upp kraftigt och sänk sedan till svag värme och koka tills den är lagom mjuk, innertemperatur är 86 grader, ca 10 minuter.
  • Under tiden blanda yoghurt med vatten och pressad vitlök. För tomatsåsen brynt tomatpuré i smör och späd ut med vatten, låt allt få koka lite. Lyft upp blomkålen och låt den svalna något.
  • Servera med yoghurtsås och tomatsås, och även gärna kryddor som mynta och sumak.

Här är en artikel som beskriver hur jag gör original manti om du vill kika.

Lämna gärna en kommentar / recension om inlägget nedan, följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang med att dela recept är uppskattad. <3