Semester på sommaren i vackra Idre

Precis hemkommen från en semester på sommaren i vackra Idre i en vecka. Har varit underbart på alla sätt och vi besökte Fulufjället, städjan, grövelsjön, Idre fjäll.

Semester på sommaren i vackra Idre

Semester på sommaren i vackra Idre

 

Under vår semester i Idre kändes det som om stegen inte skulle ta slut av att vandra så mycket, men när vi sen fick belöningen i egenskap av den vackra naturen så var det värt varenda steg. Här kommer en lista på saker du kan göra om du besöker Idre under sommaren.

1. Fulufjället – Njupeskär

Vi fick en guide från Naturum som följde med oss och berättade om växter och träd i de olika miljöerna som myren och fjället. Tallen är det träd vi främst ser omkring oss i området och det beror på dess djupa rötter och tålighet. Träden kurvar sig gärna här eftersom det blåser mycket och de klarar sig bättre så. Snart passerar vi en vacker å och framför oss har vi en familj med en hund som inte kan hålla sig från att bada i vattnet. Vi tar en paus vid utsikten mot vattenfallet och den är magisk och att få höra och se den forsande vattenströmmen är underbart avslappnande. 

Sedan fortsätter vi mot det äldsta trädet Old Tjikko

Den här vägen är väldigt brant, men Vera på fem år klarade av att gå upp på den. Dock var vandringen rekommenderad från 8 år, så alla var väldigt imponerade av henne. Uppe i fjället fanns knappt några träd eftersom det är så blåsigt. Däremot fanns det massor av mossa och det är därför man tror att det gamla träder Old Tjikko överlevt så länge, eftersom mossan behåller fukten. Jag förväntade mig ett brett och stort träd, men det var väldigt smalt och tanigt ungefär som en gammal äldre herre. Där tog vi vår matpaus och det var väldigt tyst och skönt att sitta där. Efteråt gick vi tillbaka genom den oranga leden via stugan och träffade på en padda och en massa mygg. Hjortronen hade också börjat blomma vid den här årstiden.

2. Städjan

Från Nipfjällets sommarparkering följer man leden till Städjan. Inte så jobbig och framför den finns en sjö där vi satt och åt vår lunch. En ren kom och hälsade på som gjorde vandringen mycket roligare. Sen lekte jag och barnen en lek som heter ”5 tas” (fem stenar), känner ni till den? Därefter vandrade vi hem i lugn takt.

3. Grövelsjön – Silverfallet

En ganska lång och utmanande vandring på 8 km fram och tillbaks. Väldigt vacker omgivning. Det går även båtar härifrån till den norska sidan. Finns lite olika leder men vi valde Silverfallet och det kändes alldeles lagom.

4. Idre Fjäll

Här finns massvis att göra eller bara ta det lugnt i din stuga. Mån-tors var grillen tänd så vi hängde såklart här på kvällarna och passade på att grilla en massa gott. Dagtid kunde man åka mountainbike, klättra i höjdbanor, besöka fäbodens djur och våffelstugan, bada i den uppvärmda poolen, hoppa i hoppborgen, bowla, golf, karaoke, åka med liften upp till restaurang Utsikten, med mera. Gå in på idrefjall.se för att läsa mer. För den matintresserade finns P&W kök och bar som är med i White Guide.

5. Paddla i Burusjön

Speciellt ån var riktigt mysig.

Läs även om min skidresa till Idre Fjäll.