Idag lagade jag vegetarisk turkisk menemen med fetaost – en slags turkisk äggröra till turkisk frukost recept. I äggrätten menemen finns fetaosten som smälter i munnen och tillsammans med röd paprika blir det riktigt gott och mättande med den turkiska menemen. Pröva omeletten!
Pocherade ägg till turkisk frukost recept
Finns också Shakshuka som är en liknande rätt, där du har en tomatgryta och pocherar äggen. Jag gillar pocherade ägg så jag har twistat detta recept och gjort menemen med pocherade ägg, men i klassisk menemen ska du röra runt äggen. I en klassisk menemen använder du också köttfärs i, men jag valde att göra en vegetarisk omelett till turkisk frukost.
Är ägg nyttigt?
Ägg innehåller många proteiner och bra fettsyror som mättar bra. Ekologiska ägg har ett något högre halt av B12 vitamin och karotenoider, men skillnaden med vanliga ägg är marginell. Anledningen till vilket ägg man väljer handlar mer om etik och hur djuren behandlas och får för mat. Till exempel så kommer burägg från ägg i burar. Frigående ägg är höns som får gå fritt. Och ekologiska ägg är höns som äter ekologiskt foder och grovfoder som gräs.
Kolla om ägg är färskt genom att lägga det i ett glas med vatten. Sjunker ägget så är det färskt.
Vegetarisk turkisk menemen med fetaost
Ingredients
- 1 msk olja
- 1/2 st gullök
- 1/2 st grön spetspaprika
- 4 st tomater
- 1 msk tomarpuré
- 1 dl vatten
- 3-4 st ägg
- 1 knippe persilja
- 1/2 msk spiskummin
- salt, peppar, 50 gr fetaost
Instructions
- Hacka löken i tärningar och fräs i teflonpanna i olja tills den bryns.
- Tillsätt hackad paprika. Låt det puttra lite.
- Skiva tomaterna och tillsätt i pannan med tomatpuré. Häll över vatten och låt det puttra i 10 minuter.
- Lägg nu över hackad persilja, kryddorna och rör runt.
- Knäck ett ägg i taget och lägg det i en grop. Låt koka i några minuter till äggen är färdiga. Salta, peppra, strö över persilja och smulad fetaost och servera.
- Tips. Riktigt gott blir det om du äter med händerna genom att doppa brödet i röran.
Om du gillar detta recept på Vegetarisk turkisk menemen med fetaost så kolla in min krämiga äggröra.
Lämna gärna en kommentar om inlägget nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang med att dela recept är uppskattad. <3
Vad kul att jag äntligen fick ett genuint recept på Menemen.
Det brukar jag laga, men har inte riktigt vetat hur man ska göra. Har ett recept inne hos mig sen i höstas, när jag testade att hitta på ett. Har ätit Menemen på restaurang i Turkiet några gånger, det är så gott.
Det är bara fråga om du undrar något mer. 🙂 Det är bara kul att dela med sig och ge inspiration. Nu blev jag nyfiken på ditt menemen recept, ska kika in hos dig.
Visst är det kul att blogga! själv har jag bara hållt på snart två månader. Känns som man vill sitta vid datorn hela tiden 🙂 kul med turkisk mat, kul att få recept så man själv kan laga maten. Själv blir jag väldigt inspirerad av nya smaker så självklart måste jag prova nått av dina recept!
Tesekkürler Yasemin. Jag återkommer gärna 🙂 Skoj att du uppskattade min Menemen också. Det är lite nervöst att göra andra kulturers mat, jag vet ju inte om jag gör totalfel mot hur det egentligen ska vara ibland. Men då är det bara att du hojtar till 🙂
Jag tycker inte att det gör något. Man ska ju kunna testa med recept, det är kul att se nya recept också. Och att turkiska recept blir mer svensk anpassade är jättekul. 🙂
Ja, jag vill sitta framför datorn hela tiden. Det är jätteskoj och att man lär känna nya människor. 🙂 Jag blir bara glad om du provar mina recept. Hoppas du tycker att det smakar bra 🙂