Vegetarisk turkisk menemen

Idag lagade jag vegetarisk turkisk menemen med fetaost – en slags turkisk äggröra till turkisk frukost recept. I äggrätten menemen finns fetaosten som smälter i munnen och tillsammans med röd paprika blir det riktigt gott och mättande med den turkiska menemen. Pröva omeletten!

Vegetarisk turkisk menemen
Vegetarisk turkisk menemen med fetaost

Pocherade ägg till turkisk frukost recept

Finns också Shakshuka som är en liknande rätt, där du har en tomatgryta och pocherar äggen. Jag gillar pocherade ägg så jag har twistat detta recept och gjort menemen med pocherade ägg, men i klassisk menemen ska du röra runt äggen. I en klassisk menemen använder du också köttfärs i, men jag valde att göra en vegetarisk omelett till turkisk frukost.

Är ägg nyttigt?

Ägg innehåller många proteiner och bra fettsyror som mättar bra. Ekologiska ägg har ett något högre halt av B12 vitamin och karotenoider, men skillnaden med vanliga ägg är marginell. Anledningen till vilket ägg man väljer handlar mer om etik och hur djuren behandlas och får för mat. Till exempel så kommer burägg från ägg i burar. Frigående ägg är höns som får gå fritt. Och ekologiska ägg är höns som äter ekologiskt foder och grovfoder som gräs.

Kolla om ägg är färskt genom att lägga det i ett glas med vatten. Sjunker ägget så är det färskt.

Vegetarisk turkisk menemen med fetaost

Ett äggrecept med tomater.
Prep Time5 minutes
Cook Time20 minutes
Course: Frukost
Cuisine: turkiskt
Keyword: Ägg
Servings: 2 pers

Ingredients

  • 1 msk olja
  • 1/2 st gullök
  • 1/2 st grön spetspaprika
  • 4 st tomater
  • 1 msk tomarpuré
  • 1 dl vatten
  • 3-4 st ägg
  • 1 knippe persilja
  • 1/2 msk spiskummin
  • salt, peppar, 50 gr fetaost

Instructions

  • Hacka löken i tärningar och fräs i teflonpanna i olja tills den bryns.
  • Tillsätt hackad paprika. Låt det puttra lite.
  • Skiva tomaterna och tillsätt i pannan med tomatpuré. Häll över vatten och låt det puttra i 10 minuter.
  • Lägg nu över hackad persilja, kryddorna och rör runt.
  • Knäck ett ägg i taget och lägg det i en grop. Låt koka i några minuter till äggen är färdiga. Salta, peppra, strö över persilja och smulad fetaost och servera.
  • Tips. Riktigt gott blir det om du äter med händerna genom att doppa brödet i röran.

Om du gillar detta recept på Vegetarisk turkisk menemen med fetaost så kolla in min krämiga äggröra.

Lämna gärna en kommentar om inlägget nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang med att dela recept är uppskattad. <3