Fortsättning på vårt härliga julstök. Denna gång bakade vi mjuka knäck på långpanna.
Didem rör om smeten. Tålamod krävs för att stå och röra i 30 minuter, så vi turades om.
Mandlarna som vi hackade var till knäcken. Fast jag tror att smeten kokade för länge. Det var omöjligt att fylla formarna med den. Då kom Aysegül med en suverän idé.
– Varför inte hälla ut smeten på ett bakplåtspapper. Så gjorde vi och gott smakade knäcken. Mmmm….
Recept mjuka knäck
Portioner: 75 st
Ingredienser
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl ljus sirap
- 2 dl socker
- 1 dl skållad hackad mandel
- 2 msk ströbröd
- 2 msk smör
Instruktioner
- Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull.
- Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck (cirka 15 minuter i en vid gryta eller cirka 30 minuter i en gryta med mindre botten.
- Tillsätt mandel, ströbröd och smör. Fördela smeten i knäckformar och låt stelna. Förvara i kyl.
- Kulprov: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Knäck-kulan ska vara fast till hård.
Källa: Arla.se
Mums! Ser jättegott ut 🙂
Knäck är ju jättegott. Tyvärr blir det ingen i år hos oss, det blir lite annat julgodis istället. Vad smart att hälla ut smeten på bakplåtspapper och knäcka sönder den i bitar. Verkar ju mycket enklare än att pricka formarna. 🙂
Tror att jag till nästa år ska skaffa mig en knäcktratt, för nästa år vill jag göra lite egen knäck.
Stina: Tack det smakade väldigt bra. Segt o gott. 🙂
Erika: Ja, jag tyckte att det funkade lika bra att hälla ut. Men du kanske äter annat gott då 🙂 Jaha finns det knäcktratt det måste jag kika in. 🙂
Åh…knäckbitar… Gud vad gott! Hoppas att allt är bra med dig! 🙂 Många kramar från Öland!