Lahmacun vegetarisk

Håll i hatten för här kommer ett riktigt gott vegetariskt middagsrecept som jag har twistat. Lahmacun är en turkisk tunn pizza med köttfärsfyllning, som serveras med rödlök, persilja, citron och sumak. Här har jag gjort en lahmacun vegetarisk med vegofärs på champinjoner. Åh så fantastiskt gott det blev med denna pizza och väldigt likt originalet. Kan verkligen rekommendera denna och är så stolt att jag vågar twista recept och kommer med nya vegetariska alternativ till det turkiska köket. Visst kan man skryta ibland, vi måste bli bättre på att klappa oss själva i axeln och öka kärleken till oss själva. <3

Lahmacun vegetarisk
Lahmacun vegetarisk

Vad är lahmacun?

Lahmacun är en krispig tunt utbakad turkisk pizza med köttfärs på som du kan baka på hög värme snabbt. Servera dem varma, då är de som godast. Du kan också frysa in de pizzor som blir över och ta fram när du sen behöver till utflykten, buffén eller vardagsmaten. Orkar du inte göra pizzadegen kan du prova göra lahmacun på färdigt tortillabröd. Till lahmacun brukar de i Turkiet ofta servera Ayran, som är en yoghurtdricka.

Champinjoner fakta

Svamp är proteinrikt och innehåller viktiga mineraler och vitaminer. Livsmedelsverket rekommenderar hur som att champinjoner ska tillagas och att du ska slänga kokvattnet. Även spadet i konserverade champinjoner ska du inte använda. Anledningen är att det finns ett giftigt ämne fenylhydrazin som är cancerframkallande. Och ät inte mer än ett hekto i månadet.

Vegofärs om du vill äta vegetariskt

Du kan också använda vegofärs basen till annat exempelvis servera den med pasta, taco eller varför inte i lasagne. Champinjoner är ett bra substitut mot kött, svampen har umamismak och ger en mättande känsla. Testa också att använda något annat istället för champinjoner, kanske linser, bönor eller sojafärs.

Lahmacun vegetariska

Lahmacun är en turkisk pizza.
Förberedelser10 minuter
Tillagningstid1 timme
Måltid: Huvudrätt
Kök: turkiskt
Keyword: bröd
Portioner: 4 pers

Ingredienser

  • 1 pkt jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 2,5 dl vatten
  • 6 msk olja
  • 2 tsk salt
  • 10-12 dl vetemjöl

Fyllning

  • 200 gr champinjoner
  • 2 dl solrosfrön
  • 1 knippe persilja
  • 1 spetspaprika carliston
  • 2 st gullök
  • 3 msk olja
  • 6 msk tomatpuré
  • salt, peppar, chilipeppar

Instruktioner

  • Lös upp jäst i ljummen mjölk och vatten.
  • Tillsätt sedan salt, olja och mjöl.
  • Fortsätt med att baka ihop till en deg och jäs i cirka 30 minuter.

Fyllningen:

  • Under tiden kan du göra fyllningen.
  • Blötlägg solrosfröna i cirka 30 minuter. Häll av vattnet och mixa med spetspaprika.
  • Börja med att steka tomatpurén i olja och tillsätt finhackad lök och bryn tills den får färg.
  • Rör sen i finhackade champinjoner och kryddor och fräs ihop en stund.
  • Lägg sist i frömixen och häll i vatten och låt koka under några minuter. Låt svalna.

Fortsättning pizzan

  • Dela upp degen i runda bollar och kavla ut dem till runda tunna pizzor och placera på en plåt med bakplåtspapper.
  • Fyll med fyllningen, och var noga med att stryka med tomatsåsen på kanterna så att pizzkanten inte bränns i ugnen sedan. Du kan också pensla lite olja på pizzakanten. Grädda pizzan i ugnen på 275 grader i cirka 5-6 min.
  • Ta ut dina gräddade lahmacun så fort de fått färg och inte för länge, då kan de bli hårda.
  • Låt dem vila under en ren handduk och smaka av sedan med skivad rödlök och persilja, samt några droppar citronjuice.

Om du gillar turkisk pizza prova dessa:
Turkisk pide
Lahmacun turkisk köttfärspizza
Hembakad pizza