Shakshuka – Stekta grönsaker med tomatsås går lätt att svänga ihop och är perfekt för vegetarianer. Varm aubergine, zucchini, tomater, vitlök som blandar sig i en god tomatsås. Blanda inte ihop den här rätten med äggrätten. I Turkiet kallar vi denna rätt för shakshuka och äggrätten kallas menemen.

Shakshuka – Stekta grönsaker med tomatsås
Det gröna ni ser på bilden är Ruccolablad. Det är otroligt hur stora dem är här i Turkiet och de smakar mer intensivt. Passar perfekt till en mustigare gryta så här på sommaren.
Shakshuka – Stekta grönsaker med tomatsås
Servings: 4 pers
Ingredienser
- 2 st auberginer
- 2 st potatisar
- 3 st morötter
- 1 st squasch
- 3 st turkiska gröna paprikor
- 4 st tomater
- 4 klyftor finhackad vitlök
- 2 dl olja för stekning
- 3 dl olja för sås
- salt peppar
Instruktioner
- Hacka alla grönsaker i små kuber. Stek grönsakerna utom tomaterna i olja i en panna på låg värme tills de mjuknar. Börja först med potatisen, sen auberginen, morötterna, squaschen och paprikorna.
- För såsen stek vitlöken i oljan. Lägg i hackade tomaterna och rör ihop och låt det puttra lite till en jämn blandning.
- Lägg till sist i grönsakerna och blanda ihop. Eller så kan man lägga över såsen över grönsakerna direkt på talltiken.
- Servera med ris eller yoghurt.
Lämna gärna en kommentar / recension om inlägget nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3
Ser gott ut.
Så gott de se ut!!
går det bra att har kött inne?
Tack Erika.
Sana självklart kan du lägga i grytbitar oxå.
Smaskigt! Jag älskar grönsaker så det här verkar vara perfekt för mig!
Tack, Yasemin, vad härligt att få ett recept på Saksuka.
Jag brukar köpa det på lösvikt i charkdisken i Alanya, det är perfekt tillbehör till all slags kött också, t.ex på en Picknick. Haydari är gott till också.
Ruccolablad ingår alltid i vår mat i Turkiet, nu börjar jag nästan längta till hösten, så jag får gå på marknaden igen
Ha en riktigt skön semester. Birgitta
Oj vad stor ruccolan var! Helt otroligt! Låter som en jättegod gryta.
Det här ser ju jättegott ut! Blir hungrig bara av att titta på det…
Tack för besöket på min blogg.
Det var inte något av dina recept som var konstiga.
Hade några recept från en tjej som bor i Turkiet och hade andra mått än vi m.m.
Hur som helst, jag ger inte upp, övning ger färdighet.
Kram M
Så gott det låter. Borde passa bra till grillat kött eller kyckling. Vi brukar ha ratatouille till grillat och det är ju lite lika.