Sörmlandsleden – vandring nära sjövatten

I helgen var jag ute på vandring i Sörmlandsleden – vandring nära sjövatten och hade en hemester. Vi startade vid Mölnbo och vandrade längs Akaren till Lilla Horssjön på den orangea leden etapp 12-13. Jag gillade de etapper vi gick eftersom det var stor variation i höjd, tidvis öppet landskap med närhet till sjön och bra skyltning.

Sörmlandsleden – vandring nära sjövatten
Sörmlandsleden – vandring nära sjövatten

Varför jag gillar att vandra

Det som jag gillar bäst med att vandra är att tälta nära sjön och att laga mat ute och att njuta av maten i den fina naturen. Att somna och vakna till fåglarnas kvitter och sedan kika ut från tältfönstret och se den glänsande sjön ger mig ny energi. Att laga mat i det tysta och bara gå in i min matlagning ger mig så mycket glädje och njutning.

Sen är det otroligt rensande och avslappnande att lämna allt där hemma och låta tankarna få vila när du vandrar i en tyst skog. Det är som om kroppen får en nystart och det behöver den verkligen ibland. Stress är en av de större hälsofarorna idag och vi behöver verkligen lära oss att ta pauser från vardagen och njuta av nuet. Under vandringen försökte jag hela tiden öva min mindfulness genom att känna av naturen och inte tänka på något annat. När jag kom av mig, vilket jag givetvis gjorde så försökte jag gå tillbaka till att inte tänka på något och istället njuta av naturen.  

Praktiskt med vandring nära Stockholm

Fördelen med Sörmlandsleden är också att dess läge ligger bra till oss som bor i Stockholm. Det gick bra att lämna bilen vid parkeringen i Mölnbo, vilket underlättar en hel del. Vi vandrade längs etapp 12-13.
Det finns flera gruvor i området som gör området historiskt intressant med kvarlämningar från istiden.
Sjövattnet är rent men är du inte bekväm med det så finns det idag olika filter som du kan ta med dig på vandringen.

Lite tips på utemat

Jag hade aubergine i kylen och packade ner dem, med lite broccoli och ris. Min favoritgrötblandning på havregryn, chiafrön, linfrön, solrosfrön fick givetvis följa med för att förgylla mina morgnar. Det blev tre olika rätter under vandringen:
Hajk-risotto med brocolli och svamp
Aubergineragu med riskaka
Auberginesallad

Vad hade jag för packning på vandringen?

Att ta med sig rätt packning på fjällvandringen eller dagsutflykten är viktigt. Här följer en packningslista:

  • Tält – 2 personers vandringstält från Bergans som jag har köpt på XXL för 799 kronor
  • Sovsäck – köp en lättare modell, värt när du ska vandra flera dagar. Kolla även att den klarar kyligare väder
  • Liggunderlag som går att blåsa upp är bekvämare. Finns lättare modeller att bära idag idag som inte kostar så mycket.
  • Utekök Trangia gas, tändare, kniv, serveringstillbehör
  • Ombyte och kläder, hygienartiklar, första hjälpen, myggmedel, pincett för fästing
  • Vandringsskor som är bekväma
  • Vatten och mat