Manti förbereds… hur gör man

Vi samlades hos mamma och gjorde i ordning turkisk manti små pastaknyten med köttfärsfyllning. Manti förbereds… det är förberedelser inför ramadan som börjar.

manti3
Hur gör man manti?

Pastadegen är färdig och K kavlar ut degen på bilden. ”Ju mer ägg du har i desto hårdare blir degen och håller ihop bättre när du tillagar”, säger hon. Degen görs av mjöl, vatten, salt och ägg. Den ska vara hård och efter att den har vilat släpper den sig så att man kan kavla ut den tunt. Degen kavlas ut med en tunn pinne kallad oklava. Man rullar in änden av degen och snurrar sedan degen fram och tillbaks så att den tunnas ut. Detta gör man i omgångar tills den blir cirka 2-3 mm tjock.
manti2

Manti förbereds… hur gör man

Sedan tar man en kniv och skär den i små rutor. Man kan välja att fylla dem med köttfärs eller låta de vara utan fyllning, vegetarisk manti. I senare fallet kan man även servera med köttfärssås.
manti4
Sedan nyper man ihop dem i varje ändå om det är en fyllning i. Ifall de är tomma viker man in dem till en trekant och nyper sedan ihop i hörnen. Vill man laga dem senare går det utmärkt att frysa in dem. De tomma kan också torkas i solen för att förvara torrt. Sist kokar man pastan som vanligt och serverar med yoghurt och tomatsås.
manti
En rätt som är uppskattad och mycket god. Här hittar du manti recept