Jag är uppväxt med köfte i tomatsås med ris och det är en enkel vardagsrätt som passar till middag. Maten brukar uppskattas av barn.
Jag och tomater. Jag älskar tomater i mängder. I en soppa, röra eller sås som här. Och tur det, för dem är ju väldigt nyttiga och speciellt när man värmer upp dem. Till det serverade jag även hummus. Den här rätten blev förresten utsökt god. Kommer vara en av vardagsfavoriterna då den gick hem hos både stora och små.
Köfte med tomatsås
Turkiska köttbullar
Ingredienser
- 1 st ägg
- 1/2 dl vatten
- salt&peppar
- 1 st gullök
- 6 st vitlök
- 1 dl ströbröd
- 1 dl parmesanost
- 300 gr köttfärs
- 1 tsk kryddor ex. basilika timjan
Tomatsåsen:
- 3 msk olivolja
- Salt&peppar
- 3 st tomater
- 1 msk tomatpuré
- 1 dl vatten
- Pasta koka enligt förpackningen
Instruktioner
- Skala och finhacka lök och vitlök.
- Blanda ägg, vatten, salt och peppar i en skål. Lägg i löken och vitlöken, ströbröd, köttfärsen och kryddorna. Blanda ihop och knåda ett tag sedan kan du göra runda bullar som du plattar till. Stek köften i en stekpanna på vardera sida och ställ åt sidan.
- Tomatsåsen: Hacka tomaterna efter att du tagit bort skinnet. Bryn löken i pannan. Lägg i tomatpurén, tomaterna och vatten samt kryddor. Efter att det kokat lägg i köften och laga på låg värme i cirka 20 minuter med lock.