Go Back

Saffransbullar med vanilj

Total tid1 timme
Måltid: Efterrätt
Keyword: Jul
Portioner: 24 st

Ingredienser

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst för söta degar
  • 0,5 g saffran 1 pkt
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 12-14 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • Sockerlag: 1/2 dl socker, 1/2 vatten, 2 tsk vaniljsocker

Instruktioner

  • Värm mjölken till 37 grader.
  • Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken och lägg i saffran.
  • Tillsätt smör, salt, strösocker och vetemjöl tills degen går ihop.
  • Arbeta degen en stund till en smidig deg som släpper från kanterna av bunken.
  • Täck bunken med duk och låt degen jäsa cirka 30-40 minuter.
  • Blanda alla ingredienser till fyllningen.
  • Knåda degen smidig på lätt mjölat bakbord. Kavla till en stor rektangel.
  • Bred på fyllningen över hela och vik ihop till ett treslag (vik in sidorna, en i taget till en tredjedel av degen så att det blir tre lager)
  • Kavla degen lite så den blir slät och jämn, skär ca 1,5 centimeter breda strimlor och forma valfri lussekatt. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Täck med duk och låt jäsa 30-60 minuter. Värm ugnen till 225 grader.
  • Baka mitt i ugnen 8-10 minuter tills de fått fin färg. Förbered socker lag genom att koka ihop ingredienserna. Pensla med sockerlag och valfri garnering såsom hackad mandel, socker, kardemumma. Låt svalna på plåten.