Go Back

New york cheesecake

Blåbärs cheesecake
Förberedelser15 minuter
Tillagningstid1 t
Måltid: Efterrätt
Keyword: cheesecake

Ingredienser

  • Kexbotten:
  • 300 g digestivekex
  • 150 g smör
  • Cheesecakesmet:
  • 600 g philadelphiaost
  • 2,5 dl kesella 10%
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl majsstärkelse
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 st ekologiska ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 200 g vit kvalitetschoklad
  • 1,5 dl färska blåbär eller frysta

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Krossa kexen fint i en mixer och blanda smulorna med smält smör. Tryck ut kexblandningen till en botten i en teflonform med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Förgrädda bottnen i mitten av ugnen i cirka 10 minuter och låt svalna.
  • Vispa philadelphiaost och kesella krämigt i en skål. Blanda i strösocker, majsstärkelse och vaniljsocker. Rör i ett ägg i taget och sist vispgrädde.
  • Bryt chokladen i bitar, smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda ner chokladen i smeten. Häll smeten över kexbottnen och strö över blåbär.
  • Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 40 minuter. Täck den med aluminiumfolie när den blivit gyllenbrun, så att den inte blir för mörk.
  • Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i cirka 30 minuter. Servera den kylskåpskall, annars blir den svår att skära.