2kgturkisk vitkålSe bild, finns i affärer med utländsk sortiment
1litervatten
2mskolja
4dlvatten
Fyllning
4mskolja
2st gullök
1stköttbuljong
2msktomatpuré
1tsksalt, kryddor
1/2tskpeppar
5dlvatten
5dljasminris
1dlbulgur
Instruktioner
Börja med fyllningen. Bryn tärnad lök tills den mjuknar. Lägg i tomatpurén, buljong och kryddor och rör om. Häll sedan i vattnet och rör om på medelvärme tills purén har lösts upp.
Tillsätt sist i riset och bulgur och koka i ca. 8-10 minuter till vattnet har kokat in. Låt svalna. OBS. Riset ska vara lite hårt eftersom det ska in i ugnen sedan.
Vid sidan av börja koka vatten. Dela vitkålen i blad och lägg i vattnet. När det mjuknat ta upp och lägg upp på ett fat. Ta nu blad för blad (om de är för stora dela på hälften) och lägg ris och rulla ihop till en kåldolma.
Lägg kåldolman i en ugnsfast smord form och häll över 2 msk olja och 4 dl vatten.
Lägg in i ugnen som är 220 grader varm. När vattnet kokat sänk till 180 grader och laga i 1 och en halv timme.
Toppa med att göra en sås med lite olja, tomatpuré, salt och vatten som du rör ihop och häller över dolman. Lägger in i ugnen i 5-10 minuter till. Klar att serveras.