Dadelkaka med kolasås glutenfri
En saftig mjuk kaka på dadlar.
Förberedelser15 minuter minuter
Tillagningstid30 minuter minuter
Måltid: Efterrätt
Kök: turkiskt
Keyword: glutenfri, Ramadan
Portioner: 6 pers
- 300 gram medjool dadlar
- 4 dl vatten
- 1,5 tsk bikarbonat
- 150 gram smör rumsvarmt
- 2 dl kokossocker
- 3 st ägg
- 3 dl mjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk kanel
Kolasås
- 1 dl grädde
- 1 dl sirap
- 1 dl kokossocker
- 1 msk smör
Ta ut kärnorna från dadlarna och häll kokt vatten över dadlarna i en kastrull och vänta lite tills de mjuknar. Koka upp dadlarna under cirka 5-8 minuter på medelvärme. Ta av den från spisen och lägg i bakpulvret och rör om. Detta steg gör vi för att dadeln ska finfördelas mer. Och sist kör du massan med en handmixer till en puré.
Mixa det mjuka smöret med socker till en slät krämig konsistens.
Lägg i ett ägg i taget och rör om till de går in i smeten. Addera sedan dadelpurén och rör om med en slev.
Lägg i mjöl, bakpulver, kanel lite i taget i smeten och rör om till du får en jämn smet. Häll över smeten i en rektangulär ugnsform med bakplåtspapper.
Grädda kakan i 30-40 minuter tills den är färdig.
Kolasås:
Blanda grädde, socker och sirap och låt koka upp och rör om, låt den sedan sjuda i cirka 20 minuter tills den får en tjockare konsistens. På slutet lägg i en klick smör och blanda runt. Det gör inget om den inte blir jättetjock, utan den blir trögare sen när den kallnar.