Go Back

Dadelkaka med kolasås glutenfri

En saftig mjuk kaka på dadlar.
Förberedelser15 minuter
Tillagningstid30 minuter
Måltid: Efterrätt
Kök: turkiskt
Keyword: glutenfri, Ramadan
Portioner: 6 pers

Ingredienser

  • 300 gram medjool dadlar
  • 4 dl vatten
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 150 gram smör rumsvarmt
  • 2 dl kokossocker
  • 3 st ägg
  • 3 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk kanel

Kolasås

  • 1 dl grädde
  • 1 dl sirap
  • 1 dl kokossocker
  • 1 msk smör

Instruktioner

  • Ta ut kärnorna från dadlarna och häll kokt vatten över dadlarna i en kastrull och vänta lite tills de mjuknar. Koka upp dadlarna under cirka 5-8 minuter på medelvärme. Ta av den från spisen och lägg i bakpulvret och rör om. Detta steg gör vi för att dadeln ska finfördelas mer. Och sist kör du massan med en handmixer till en puré.
  • Mixa det mjuka smöret med socker till en slät krämig konsistens.
  • Lägg i ett ägg i taget och rör om till de går in i smeten. Addera sedan dadelpurén och rör om med en slev.
  • Lägg i mjöl, bakpulver, kanel lite i taget i smeten och rör om till du får en jämn smet. Häll över smeten i en rektangulär ugnsform med bakplåtspapper.
  • Grädda kakan i 30-40 minuter tills den är färdig.
  • Kolasås:
  • Blanda grädde, socker och sirap och låt koka upp och rör om, låt den sedan sjuda i cirka 20 minuter tills den får en tjockare konsistens. På slutet lägg i en klick smör och blanda runt. Det gör inget om den inte blir jättetjock, utan den blir trögare sen när den kallnar.