Go Back

Franska Macarons

Goda franska marängkakor.
Förberedelser5 minuter
Tillagningstid20 minuter
Måltid: Efterrätt
Kök: Franskt
Keyword: glutenfri

Ingredienser

  • 4 dl florsocker
  • 125 g skållad och mald sötmandel eller mandelmjöl, 50 gr är 1 dl
  • 1 1/4 dl äggvita ca 3-4 äggvitor
  • 1/2 dl strösocker
  • ev 2 droppar röd karamellfärg

Tryffelkräm

  • 1 dl grädde alt växtbaserat alternativ
  • 0,5 dl florsocker
  • 100 gr vit choklad

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 150˚C.
  • Sikta ner florsocker och mandel i en bunke.
  • Marängen i en annan bunke: Vispa äggvitan med en elvisp, först på låg hastighet, öka efter hand. Tillsätt strösockret, vispa till en fast marängsmet. Det tar cirka 5 minuter. Testa med marängprovet genom att vända bunken upp och ner, stannar marängen kvar i skålen är den färdig.
  • Häll i de torra ingredienserna i marängen och blanda varsamt.
  • Spritsa, eller klicka ut med två teskedar, ca 40 klickar stora som femkronor på plåt med bakplåtspapper. Jag fick ut till 2 plåtar. Låt kakorna vila ca 30 minuter på plåten, vilan gör att dom inte spricker i ugnen. Baka i nedre delen av ugnen i ca 12 minuter. kallna.
  • Kakorna ska vara lite mjuka i mitten. Dra av bakplåtspappret från plåten till köksbänken, direkt när kakorna kommit ur ugnen. Låt kakorna svalna och fyll sedan med fyllningen och sätt ihop dem till söta små macarons.

Tryffelkräm

  • Värm grädde med florsocker. Lägg i finhackad choklad och blanda till en slät kräm. Låt det kallna. Om du inte vill ha mjölk kan du ha kokosgrädde.