Botten
Förvärm ugnen till 180°C.
Mixa pepparkakor och smält smör tills allt är jämnt blandat. Tryck ut blandningen i en form.
Grädda i 10 minuter och låt svalna.
Fyllning
Vispa färskosten tills den är jämn och krämig. Tillsätt strösocker och salt, och blanda.
Tillsätt äggen ett i taget och blanda försiktigt. Övermixa inte.
Tillsätt vanilj, gräddfil och vispgrädde, och blanda försiktigt.
Pepparkaksswirl
Fördela hälften av cheesecakefyllningen i en ny skål och tillsätt sirap och kryddor. Rör om tills det är jämnt blandat.
Häll hälften av vaniljfyllningen i formen med botten.
Häll hälften av pepparkaksswirlen mitt i formen. Utan att sprida ut något, häll resten av vaniljfyllningen i mitten och sedan resten av pepparkaksswirlen överst.
Vattenbad och gräddning
Placera cheesecakeformen i en något större form. Placera sedan detta i en ännu större form och ställ i ugnen.
Häll det kokande vattnet i den största formen så att det når minst halvvägs upp på cheesecakeformen.
Grädda i den förvärmda ugnen (180°C) i ca 70 minuter. Kakan är färdig när kanterna är fasta och mitten är puffig men fortfarande lite dallrig.
Lämna ugnsluckan öppen i 20 minuter och låt kakan svalna i ugnen.
Ta ut kakan ur vattenbadet och låt den svalna helt till rumstemperatur. Täck över och kyl i minst 8 timmar eller över natten.
Dekoration
Innan servering, dekorera med små pepparkakor.