Go Back

Pepparkakscheesecake

Total tid1 timme
Måltid: Efterrätt
Portioner: 68 pers

Ingredienser

  • Botten
  • 300 g pepparkakor
  • 75 g osaltat smör smält
  • Fyllning
  • 600 g färskost
  • 2 dl strösocker
  • ¼ tsk havssalt
  • 3 stora ägg
  • 2 tsk vanilj
  • 1 dl gräddfil
  • 0,5 dl vispgrädde
  • Pepparkaksswirl
  • 4 msk mörk sirap utan svavel
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk kanel
  • ¼ tsk kryddnejlika
  • Pepparkakor till dekoration

Instruktioner

  • Botten
  • Förvärm ugnen till 180°C.
  • Mixa pepparkakor och smält smör tills allt är jämnt blandat. Tryck ut blandningen i en form.
  • Grädda i 10 minuter och låt svalna.
  • Fyllning
  • Vispa färskosten tills den är jämn och krämig. Tillsätt strösocker och salt, och blanda.
  • Tillsätt äggen ett i taget och blanda försiktigt. Övermixa inte.
  • Tillsätt vanilj, gräddfil och vispgrädde, och blanda försiktigt.
  • Pepparkaksswirl
  • Fördela hälften av cheesecakefyllningen i en ny skål och tillsätt sirap och kryddor. Rör om tills det är jämnt blandat.
  • Häll hälften av vaniljfyllningen i formen med botten.
  • Häll hälften av pepparkaksswirlen mitt i formen. Utan att sprida ut något, häll resten av vaniljfyllningen i mitten och sedan resten av pepparkaksswirlen överst.
  • Vattenbad och gräddning
  • Placera cheesecakeformen i en något större form. Placera sedan detta i en ännu större form och ställ i ugnen.
  • Häll det kokande vattnet i den största formen så att det når minst halvvägs upp på cheesecakeformen.
  • Grädda i den förvärmda ugnen (180°C) i ca 70 minuter. Kakan är färdig när kanterna är fasta och mitten är puffig men fortfarande lite dallrig.
  • Lämna ugnsluckan öppen i 20 minuter och låt kakan svalna i ugnen.
  • Ta ut kakan ur vattenbadet och låt den svalna helt till rumstemperatur. Täck över och kyl i minst 8 timmar eller över natten.
  • Dekoration
  • Innan servering, dekorera med små pepparkakor.