Sätt ugnen på 175°C.
Smält 75 g smör och vispa ihop med strösocker och muscovadosocker till en fluffig kräm. Vispa ner ett ägg i taget. Vispa ner grädde.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke. Sikta ner i smeten och vänd ner med slickepott.
Smörj en springform, 24 cm i diameter, med 1 msk smör. Lägg bakplåtspapper på botten och smörj även det med 1 msk smör.
Skala och halvera päronen. Gröp ur kärnhuset med en sked eller urkärnare. Lägg med snittsidan nedåt i formen. Häll på smeten och baka i mitten av ugnen ca 25 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är torr. Vänd upp kakan på en tallrik.
Sås: Koka ihop muscovadosocker, smör, grädde och salt till en lös kolasås ca 3 minuter. Häll den varma såsen över kakan och servera direkt.