Go Back

Päronkaka med mandelmjöl

Måltid: Efterrätt
Kök: Brittiskt
Keyword: glutenfri

Ingredienser

  • 75 gr + 2 msk rumstempererat smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 1/2 dl ljust muscovadosocker
  • 2 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 dl mandelmjöl alt vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk salt
  • 2 päron

Sås

  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 25 g smör
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 1 krm salt

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175°C.
  • Smält 75 g smör och vispa ihop med strösocker och muscovadosocker till en fluffig kräm. Vispa ner ett ägg i taget. Vispa ner grädde.
  • Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke. Sikta ner i smeten och vänd ner med slickepott.
  • Smörj en springform, 24 cm i diameter, med 1 msk smör. Lägg bakplåtspapper på botten och smörj även det med 1 msk smör.
  • Skala och halvera päronen. Gröp ur kärnhuset med en sked eller urkärnare. Lägg med snittsidan nedåt i formen. Häll på smeten och baka i mitten av ugnen ca 25 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är torr. Vänd upp kakan på en tallrik.
  • Sås: Koka ihop muscovadosocker, smör, grädde och salt till en lös kolasås ca 3 minuter. Häll den varma såsen över kakan och servera direkt.