Go Back

Nyttigt fullkornsbröd

Keyword: bröd

Ingredienser

  • 25 g färsk jäst
  • 4 dl kallt vatten
  • 1 msk mörk sirap
  • 2 tsk salt
  • 6-7 dl vetemjöl special
  • 3.5 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl vatten

Instruktioner

  • Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, sirap, salt.
  • Tillsätt rågmjöl och lite vetemjöl i taget och arbeta degen tills den är elastisk.
  • Jäs sedan degen under bakduk i cirka 1 timme.
  • Ställ in en långpanna längst ner i ugnen och sätt ugnen på 250 grader.
  • Dela degen i 2 delar. Vik degen några gånger, forma till limpor och rulla dem i grovt rågmjöl.
  • Lägg limporna i smorda avlånga brödformar och jäs under bakduk i cirka 1 timme.
  • Snitta bröden försiktigt med 3 längsgående snitt med en vass kniv och ställ in i ugnen. Häll 0.75 kaffekopp vatten i den heta långpannan och stäng luckan snabbt.
  • Sänk temperaturen till 230 grader och baka av bröden i cirka 30 minuter.
  • Ta ut de färdiga bröden ur formarna och låt dem svalna på ett brödgaller.