Go Back

Nyttigt bröd

Tillagningstid1 timme 30 minuter
Måltid: Frukost
Portioner: 10 st

Ingredienser

  • 25 g jäst ½ paket
  • 5 dl ljummet vatten
  • 1 msk honung
  • 1 tsk salt
  • dl havregryn gärna fiberberikade
  • 3/4 dl krossade linfrön
  • dl vetemjöl
  • olja
  • eventuellt också diverse frön och kärnor t ex solrosfrön, pumpakärnor, sesamfrön (etc)

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Häll ljummet vatten i en skål. Smula ned jästen i vattnet, och tillsätt sedan salt och honung.
  • Rör sedan ned de övriga ingredienserna i blandningen. Rör runt (med t ex en träslev) till en lös deg. Täck över skålen och låt degen jäsa i cirka 40-50 minuter.
  • Olja en plåt väl, och häll över degen från skålen. Låt degen flyta ut (som en stor, rund och platt "bulle") och platta försiktigt till den om det behövs. Strö över de frön/kärnor som du vill ha på ditt bröd.
  • Grädda i mitten utav ugnen i cirka 30 minuter. Låt svalna.