Go Back

Turkisk simit

Simit bröd
Portioner: 16 pers

Ingredienser

  • cirka 11-13 dl mjöl
  • 2 tsk torrjäst
  • 1 tsk salt
  • 4 dl vatten
  • Pensling:
  • 1 dl pekmez
  • 1 msk mjöl
  • 1/2 dl vatten

Instruktioner

  • Rör ut torrjästen i det ljumma vattnet och låt det vila.
  • Lägg mjöl och salt i en skål och ta bort klumpar med träslev. Tillsätt nu vätskan och jobba degen till en deg. Den här degen blir lite hårdare än vanligt bröd, eftersom vi har mindre vätska och mer mjöl. Låt degen vila i cirka 30 minuter.
  • Ta upp den på bakbordet och dela den i 16 bitar. Gör runda formar av degen. Ta nu varje rund form och snurra ut den till en lång längd. Lägg två stycken längder bredvid varandra och håll i ändarna och snurra runt åt motsatt sida så att det blir simit som vridna bröd, se bild ovan.
  • Sätt ugnen på 250 grader. Blanda pekmez med vatten och mjöl.
  • Doppa varje simit i pekmezblandingen och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  • Grädda i ugnen tills de får färg i fem minuter, sänk sedan värmen till 225 grader och grädda i ytterligare 15 minuter eller tills de får färg. Precis när du stoppar in dem i ugnen kan du spruta lite vatten i ugnen.