Go Back

Saffransbullar med mandelmassafyllning

Förberedelser15 minuter
Tillagningstid1 timme 30 minuter
Måltid: Efterrätt
Keyword: Jul
Portioner: 40 st

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst för söt deg
  • 2 dl strösocker alt. björksocker
  • 2 krm salt
  • 1 g saffran
  • 14-15 dl vetemjöl

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 st rivet skal av apelsin
  • Pensling: 1 st ägg
  • Garnering: Mandelspån eller russin (50 g)

Instruktioner

  • Smält smöret och tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°.
  • Smula jästen i en bunke. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
  • Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, saffran och mjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt cirka 40 minuter.
  • Riv mandelmassan och blanda med smör och rivet apelsinskal.
  • Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta, ca 40 x 30 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär rullarna i ca 3 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.
  • Sätt ugnen på 250°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över garneringen. Grädda mitt i ugnen 8-10 min, ta ut och låt bullarna svalna.