Go Back

Strösseltårta

Förberedelser15 minuter
Tillagningstid1 timme
Måltid: Efterrätt
Keyword: tårta

Ingredienser

Bottnar

  • 3 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör rumsvarmt
  • 2 äggvitor
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 krm salt
  • 1 dl färgstarkt strössel utan smak

Vaniljsmörkräm

  • 450 g smör rumsvarmt
  • 6 dl florsocker
  • 1,5 tsk vaniljextrakt eller 1 msk vaniljsocker
  • 0,75 dl vispgrädde
  • Tårtan
  • strössel till dekoration

Instruktioner

Bottnar

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Vispa ihop strösocker, vaniljsocker och smör.
  • Tillsätt äggvitorna och vispa tills det är krämigt.
  • Vispa ner havremjölken.
  • Blanda vetemjöl, bakpulver och salt.
  • Sikta ner mjölblandningen i skålen och vispa ihop.
  • Blanda i strössel.
  • Smöra tre formar (15–18 cm i diameter) eller baka i omgångar med en form. Häll smeten i formarna.
  • Grädda i cirka 15 minuter, testa med sticka. Låt bottnarna svalna.

Vaniljsmörkräm

  • Vispa smör fluffigt i några minuter med en elvisp.
  • Tillsätt florsockret och vaniljsockret, fortsätt vispa tills det är fluffigt.
  • Rör ner vispgrädden.

Tårtan

  • Lägg ihop tårtan genom att varva tårtbottnar med smörkräm och spackla sedan hela tårtan med krämen. Dekorera med strössel och grädde.